ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

A Hidden Life. Necombatantul din Alpi

Trimite mai departe...

Nu știam numele Franz Jägerstätter până să vizionez cel mai recent film al regizorului Terrence Malick, A Hidden Life. Jägerstätter a fost un fermier din Austria care a refuzat în anii celui de-al Doilea Război Mondial să depună jurământul sub drapelul cu zvastică și să ucidă în numele lui Hitler.

Dacă filmul lui Mel Gibson de acum patru ani, Hacksaw Ridge, dedicat altui necombatant pe motive de conștiință, era mai degrabă un film de acțiune, cu mult pac-pac și bum-bum, A Hidden Life poartă amprenta inconfundabilă a lui Malick. Adică e un film poetic, meditativ, filozofic. Și lung, într-adevăr – aproape trei ore de lentoare.

Filmul e de o sensibilitate aparte, mai ales în părțile care te introduc în viața simplă, rustică, a familiei Jägerstätter, cu casă de lemn, livezi și dealuri unde se cosește fânul. Ferma lor e într-o zonă montană, în care piscurile sărută norii. Treptat, o umbră se întinde amenințătoare peste micul petic de paradis – umbra războiului. Capul familiei se așteaptă să fie recrutat, însă conștiința îi spune că germanii (și aliații lor austrieci) luptă pentru o cauză nedreaptă. El știe totodată și ce-l așteaptă dacă va refuza să lupte.

O cantitate semnificativă din cuvintele pe care spectatorul le aude în film sunt gândurile îndreptate de soții Jägerstätter spre Dumnezeu, rugăciunile lor. Amândoi caută să audă o șoaptă, ceva care să sune a răspuns, a explicație pentru suferința lor. Tensiunea crește pe măsură ce oamenii din jur – primarul, vecinii, ofițerii, avocatul, ba chiar și preoții – le aduc toate contraargumentele din lume. Arătat cu degetul de toți, Jägerstätter are nevoie de o voință de fier să reziste. Victoria lui e, în cele din urmă, una interioară, o victorie asupra propriilor îndoieli.

A Hidden Life arată că, uneori, lumea întreagă se înșală și un singur om are dreptate, iar binele îmbrățișat de mulți e răul pur, pe când ceea ce apare ca rău în ochii lor e ultimul lot de bine din Sodoma.


Trimite mai departe...
Articol semnat de
Florin Bică

Florin scrie cărți pentru copii, dar și poezii, eseuri, articole etc. Citește mai atent, dar mai puțin ca altădată. E cinefil, mai degrabă în direcția lui Kurosawa și a neorealismului italian, decât spre universul Marvel. Pe pământ, cerul lui sunt Adelaida și Mihnea, fiul lor. În cer, pământul lui e Dumnezeu.

Vezi toate articolele
Ce părere ai?

Articol semnat de Florin Bică