ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

A șaptea făgăduință. Din Decalog.

Trimite mai departe...

Când Dumnezeu a dat direcția „creșteți și înmulțiți-vă, umpleți pământul” (Geneza 1:28) a implicat sexualitatea. Nu știm cât a fost educație sexuală și cât a fost inițiativă de cuplu. Sigur însă sexul nu a fost descoperit prin țărână de un Adam curios, și nici visat galeș de o Evă cu ochii după berze călătoare.

Biblia vorbește despre sexualitate ca despre ceva normal, vezi „omul și nevasta lui erau amândoi goi și nu le era rușine” (Geneza 2:25). De unde știe scriitorul Genezei asta? Evident că informația a fost transmisă peste generații. Autorul ar fi putut foarte bine să treacă peste… Tocmai menționarea sa ne arată însă că nu e nimic rușinos, între soț și soție. Desigur, Moise o scrie și ca detaliu pentru ceea ce va urma apoi, după intrarea păcatului în lume: rușine, goliciune, ascundere, îmbrăcarea în haine etc. (Geneza 3).

Sexualitatea a fost gândită de Dumnezeu ca o binecuvântare. Prin ea, cei doi se vor uni înțelegându-se pe deplin ca având nevoie unul de altul (vezi expresii ca „s-a împreunat cu” sau „a cunoscut-o pe” nevasta lui), devenind un singur trup. Prin ea oamenii se vor înmulți, vor deveni mamă și tată, înțelegându-L mai bine pe Dumnezeu!

Sexualitatea a devenit un blestem pentru că, deturnată, a ajuns să fie mijlocul cel mai grosolan de înșelare a celui ce-ți este cel mai aproape. Abuzuri precum curvie, concubinaj, prostituție, violuri, incest, perversiuni, homosexualitate (gata, mă opresc aici) toate apar în Scriptură. Chiar dacă unele au fost și vor fi cultural acceptate (promovate), ele sunt toate denunțate de Scriptură.

În paginile Bibliei găsim un prim poligam, sau un pervers fiu al lui Noe, pe nefericitele fete ale lui Lot, pe însuși împăratul David și abuzurile sexuale ale fiilor lui. Iar în Noul Testament ne amintim de corintenii în mijlocul cărora Pavel acuză o curvie cum nici la păgâni nu se pomenise. Dumnezeu însuși folosește simbolul „curviei” când denunță necredința și depărtarea de El („au curvit cu alți dumnezei”; 1 Cronici 5:25, Ezechiel 6:9).

Dar să nu uităm și oamenii de bine ai Scripturii: ceilalți fii ai lui Noe, tânărul Iosif în casa adulterinei soții a lui Potifar, decența lui Rut și a lui Boaz, uimitoarea poveste de dragoste a lui Solomon cu Sulamita (da, recitește Cântarea cântărilor). Iar în Noul Testament Isus Hristos spune ca nici măcar mintea să nu ți-o întinezi (Matei 5:28).

Direcția Bibliei este clară: sexualitatea este un dar de la Dumnezeu și trebuie păstrată în cadrul intim al familiei, între bărbatul-soț și femeia-soție. Abuzată sau scoasă în afara acestui cadru, sexualitatea devine un blestem (Romani 1:24-32).

Sunt și excepții, persoane care trebuie să-și gestioneze altfel intimitatea: victima unui abuz, o persoană cu disfuncții sexuale, o văduvă, un celibatar (prin alegere sau prin circumstanțe), un cuplu care-și impune abstinența (misiune, post). Toate acestea sunt excepții și au soluții (1 Corinteni 7:7).

Una din frumusețile Scripturii este dimensiunea răscumpărării, iar sexualitatea este candidată-fruntașă. Isus Hristos este maestrul: o răscumpără pe Maria, „o femeie păcătoasă din cetate” (Luca 7:37); o răscumpără pe Samariteancă, care avusese nefericirea de a-și fi risipit viața cu mulți bărbați (Ioan 4:18); ia apărarea celor care, prin diferite circumstanțe, sunt excepții ale binecuvântării căsătoriei (Matei 19:12), îi apreciază pe cei disprețuiți de sfinții pudici, pe acei vameși și curve care, trecuți prin pocăință, iau cu năvală împărăția lui Dumnezeu (Matei 21:32).

În zilele noastre nu avem de inventat vreun reper nou de moralitate. Nici de extins vreunul vechi. Doar de crezut punctul 7 al Decalogului. Îl spun în forma lui de bază:

„Tu nu vei comite adulter” (Exodul 20:14).

Este, practic, o direcție și o valoare pentru o viață împlinită. Este deopotrivă o poruncă și o făgăduință.


Trimite mai departe...
Articol semnat de
Christian Sălcianu

Cristi este un scorpion convertit, pasionat de Biblie. ESTJ, a făcut militărie în liceu, dar și-a luat gradele în teologie și litere. Pastor în Dublin, se califică în servant leadership la locul de muncă. Scrie, aleargă. O iubește pe Claudia. Și pe Iris.

Vezi toate articolele
Ce părere ai?

Articol semnat de Christian Sălcianu