ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

Adevăruri din perspective – un interviu cu Florin Matei (Speranța TV)

Trimite mai departe...

A fost coleg de clasă cu unul dintre mushtari, iar de câțiva ani a devenit o figură publică, pe sticlă, ca realizator la postul Speranța TV. Îl știi de la emisiunile „Adevăruri și perspective” și „Vremea întrebărilor” ori ca moderator al seriei „Vie Împărăția Ta!” L-am provocat cu întrebări care nu se pun în platou, care nu se șoptesc în cască. A răspuns deschis, dezarmant și a mărturisit secretul celor mai bune emisiuni. Stăm de vorbă cu Florin Matei.

Spune-ne ce ai învățat în primii tăi trei ani și jumătate ca realizator TV!

Am învățat că este greu este să dialoghezi. Deși pare o abilitate simplă, am constatat că este o artă pe care trebuie să o stăpânești bine dacă vrei să-i înțelegi pe ceilalți. Plus că emisiunea este un dialog în fața multor oameni.

Ți se întâmplă să te recunoască oamenii pe stradă, la piață, la frizerie?

Da, se întâmplă. Întâmpin întrebările lor cu o curiozitate, anume de cât timp urmăresc postul STV și de când ascultă postul de radio Vocea Speranței.

Care este cea mai dificilă provocare pentru un realizator creștin de la Speranța TV?

Să analizez subiectele dintr-o perspectivă religioasă. Cea mai grea întrebare este: Cum ar trebui să înțelegem și să interpretăm un eveniment sau altul din punct de vedere religios?

Ce presupune pentru tine documentarea pentru o emisiune?

Multe ore de citit… Un subiect este trecut prin filtrele următoare: social, politic, psihologic, religios. Ei bine, pentru a înțelege un subiect din perspectivă multidisciplinară este destul de dificil și presupune multe ore de cotrobăit pe internet. Plus cărțile pe care trebuie să le citesc.

Pe ecran sunteți tu și invitatul… Cine e în spate?

Nimeni. Suntem doar eu și invitatul… Este o muncă în doi. Fiecare acoperă emisiunea prin pregătire individuală. Fiecare are rolul lui în emisiune.

Ce impact a avut pandemia asupra ratingului emisiunilor tale?

Habar n-am. Nu am un răspuns în cifre și date. Pot măsura emisiunea prin reacțiile telespectatorilor, iar acestea sunt multe… Majoritatea vin prin e-mail, ca sms-uri sau chiar ca apeluri telefonice.

Cum ar arăta, din punctul tău de vedere, o emisiune ideală?

Pfff… O întrebare grea… Emisiunea ideală stă în chimia dintre realizator și invitat. Nu știu dacă răspunsul este mulțumitor, dar la asta mă gândesc constant.

Ai avut o emisiune care a devenit virală? Care a fost „secretul”?

Nu am urmărit să aflu dacă vreo emisiune a devenit virală. Pot încerca totuși un răspuns. Cred că „secretul” unei emisiuni urmărite stă în emoția pe care o transmite invitatul. Informația oferită și emoția transmisă îl transformă pe invitat într-un punct de referință pentru cei care urmăresc emisiunea.

Cum manageriezi reacțiile negative din partea unora dintre spectatori?

Prin dialog. Ne explicăm unii altora motivele pentru care înțelegem diferit lucrurile.

Ce faci când invitatul te provoacă cu o perspectivă diferită?

Ooooo… Atunci fac cele mai bune emisiuni. Farmecul unei emisiuni de calitate tocmai de aici se naște, din faptul că invitatul nu subscrie celor spuse de mine.

Povestește-ne o fază amuzantă legată de vreo emisiune de-a ta! (Că știm că-ți place să râzi.)

Ar fi mai multe. Odată mi-a sunat telefonul în emisiune. Era… mama. Voia să-mi spună ce să-i cumpăr a doua zi de la supermarket. Altădată mi-au căzut notițele de pe masă… Într-o emisiune, un coleg a intrat în platou fără să știe că emisiunea era în direct. Invitatul nu știa ce se întâmplă, eu mi-am salutat colegul intrat în direct, iar emisiunea a curs mai departe.

Dă-ne link pentru una dintre emisiunile tale cu mushtar iute și link pentru o emisiune de-a ta cu mushtar dulce.

Nu pot selecta emisiuni. Sper să fie toate în atenția voastră.

Alege din articolele de pe Mushtar.Ro unul a cărui temă ar fi bună de o emisiune incendiară!

„«Adevărul prezent» în care am înțepenit”.


Trimite mai departe...
Articol semnat de
Redacția
Vezi toate articolele
Ce părere ai?

Articol semnat de Redacția