ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

Andrei Pleșu despre prezența îngerilor

Trimite mai departe...

Sunt cunoscute preocupările lui Andrei Pleșu, fost ministru al culturii și cunoscut scriitor, pentru Biblie și creștinism. Între cărțile sale se numără și un consistent volum despre parabolele lui Isus. Fragmentul de mai jos, din Despre îngeri – bestseller la prima ediție, în 2008 –, surprinde creativ o posibilă manieră a îngerilor de a se apropia de realitatea noastră.

„În timpul lucrului, întorc deodată capul, ca din întâmplare, spre dreapta și văd pe fereastră apusul. O lumină roz decupează pe zidul casei învecinate coroana barocă a unui copac. În zare, aceeași lumină roză colorează lacul și norii, dincolo de care soarele, roză, coboară vertiginos. Până să devin conștient de spectacol, totul reintră în indistinct. A durat o clipă, o singură clipă, și nimic nu explică grațioasa coincidență dintre clipa aceasta fără corp și privirea mea, smulsă brusc din vârful peniței pentru a căuta nu în față, cum ar fi fost mai de înțeles, ci spre dreapta, spre locul fulgurației. Eram concentrat și, dintr-odată, am devenit atent, dincolo de sfera concentrării mele. Răspunsesem, parcă, unui apel, discret și totodată imperativ. Așa îmi închipui unul din modurile de operare ale îngerului: un plonjon acut, în miezul conștiinței tale, având ca efect un spor de atenție și o intensificare a intelecției. Îngerul te extrage, în asemenea situații, din exercițiul gimnastic al gândirii, pentru a te cufunda în real, pentru a te obliga să iei notă de fastul, adesea inobservabil, al unui moment privilegiat. Îngerul scoate secunda din anonimat, exaltă clipa cea repede, te mântuie de previzibila ta discursivitate. E mare maestru al instantaneului, al lui nunc stans. Ori de câte ori devii, brusc, atent la ceva din afara ta, din afara interesului tău, ești sub puterea blândă a îngerului, care te constrânge să devii «obiectiv»…”

(Andrei Pleșu, Despre îngeri, Humanitas, București, 2012, pp. 177–178.)


Trimite mai departe...
Articol semnat de
Florin Bică

Florin scrie cărți pentru copii, dar și poezii, eseuri, articole etc. Citește mai atent, dar mai puțin ca altădată. E cinefil, mai degrabă în direcția lui Kurosawa și a neorealismului italian, decât spre universul Marvel. Pe pământ, cerul lui sunt Adelaida și Mihnea, fiul lor. În cer, pământul lui e Dumnezeu.

Vezi toate articolele
Ce părere ai?

Articol semnat de Florin Bică