ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

Avantajele cărții în format e-book

Trimite mai departe...

La ultima mutare, am cărat doar cele mai importante cărți. Câteva rafturi sunt pe la socri, iar altele, probabil, sunt deja uitate în niște cutii. De câțiva ani număr pe degete cărțile tipărite cumpărate. În schimb, raftul din cloud se îngroașă. Citesc e-bookuri. Pe tabletă, pe telefon, pe laptop… Nu am intenția de a demonstra că e mai bine așa, și nu altfel. Doar îți arăt avantajele pentru mine.

Cumpăr o carte cu un click. Parol! Evident, după ce am făcut contul, am salvat modalitatea de plată, restul este doar un click (în Kindle). Într-o lume în care fac atâtea cumpărături online, de ce aș lăsa cărțile pe dinafară?

Pot citi aceeași carte pe orice dispozitiv. Sunt pe tabletă și nu mai am baterie? Plec de la birou și urc în autobuz sau în metrou și nu vreau să mă dau în spectacol cu ditamai ecranul? Nu-i nimic, în timp ce alții dau scroll pe Insta, aplicația mea, sincronizată, preia textul fix de unde l-am lăsat.

Am o bibliotecă la purtător. Mai ales în călătorie sau în concediu este extraordinar.

Subliniez și adaug notițe. Când atâția știu citate citite de alții, eu le pot avea pe ale mele. Sublinierile pasajelor valoroase sunt selfie-urile mele din aventuri în atâtea lumi. Iar cărțile bune mă pun la idei. Nu le pierd, le transform în notițe. Oricând pot reveni la ele – subliniez cu diferite culori, pot edita orice notiță.

În studiu și cercetare, copierea unui pasaj sau citarea unei idei din aplicație în documentul în care scriu se poate face automat, incluzând nota bibliografică aproape completă. La nevoie, știu și comanda printscreen!

Caut o idee din carte? Înainte era undeva pe pagina din dreapta, sus… Acum o găsesc în note, în sublinieri, dar oricând am la dispoziție modulul de search. Nu scapă nimic. Nu mai pierd timp.

Uneori nu știu sensul unui cuvânt citit. Aplicația are dicționar tot acolo, la îndemână. Pentru mai mult, mă trimite pe netul mare, unde să aprofundez.

Nu văd bine? (Ba da! Dar zic acum pentru alții.) Pot mări literele, spațierea dintre rânduri, marginile paginii. Pot schimba fundalul. (Pot descărca și varianta audio.) Nimic nu se pierde.

Cărțile electronice nu se distrug. Nu se împrumută. 😉 Nu se pierd și nu se fură. Nu se șterg de praf. Nu îndoaie raftul. Nu taie copacul.

Mă costă, în general, mai puțin decât m-ar costa varianta tipărită. (Am investit ceva în dispozitiv, dar recunosc că l-am luat și pentru altceva.)

Termin cartea. Înainte de coperta 4, aplicația îmi recomandă să îi dau o notă cărții, eventual și un comentariu. Îi dau câteva steluțe, ca să-i ajute și pe alții. Rar scriu și o recomandare. Primesc la rândul meu alte recomandări. Caut mai mult, analizez, mă hotărăsc, dau click. O iau de la capăt.

Citesc cărți în format electronic. Sunt sigur că în generația următoare va fi normalul.

Mă tem că va fi necesarul.


Trimite mai departe...
Articol semnat de
Christian Sălcianu

Cristi este un scorpion convertit, pasionat de Biblie. ESTJ, a făcut militărie în liceu, dar și-a luat gradele în teologie și litere. Pastor în Dublin, se califică în servant leadership la locul de muncă. Scrie, aleargă. O iubește pe Claudia. Și pe Iris.

Vezi toate articolele
Ce părere ai?

Articol semnat de Christian Sălcianu