ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

Averea bunei educații

Trimite mai departe...

Numele autorului, titlul cărții și ilustrația copertei s-au aliniat ca planetele fix sub privirea mea, într-o librărie. Averea bunei educații… A sunat ispititor. Am cumpărat cartea după o răsfoire sumară. Totuși, a trebuit să amân citirea ei deoarece mi-a fost confiscată de soție, ea rezervându-și dreptul întâii lecturi.

Deși prezentată ca manual de parenting (cuvântul e folosit azi ca echivalent al unor formulări prea lungi, care ne [vai!] obosesc, precum „arta de a-ți crește copiii” sau „știința de a-ți educa odraslele”), cartea semnată de fostul ministru de externe Teodor Baconschi s-a dovedit și un bun manual de dezvoltare personală.

Autorul arată că pentru a educa trebuie să te educi. Educația e un proces continuu, care nu se oprește după încheierea școlarizării.

Averea bunei educații nu e însă o listă de how to – adică rețetar despre cum să procedezi cu copilul în diverse situații –, ci un consistent why to, un înviorător where to. Radiografiind societatea românească a ultimelor trei decenii, Baconschi coagulează o filozofie a educației pornind de la teza de bază că doar educația ne poate asigura un viitor mai bun.

Eseul atinge pe rând o varietate de subiecte – aș putea aminti, dintre ele, puterea exemplului, rolul cărților, dimensiunea religioasă, darul limbilor străine. Sunt convins că, și fără a avea copii, tot vei ieși în câștig din citirea acestei cărți. Eu unul am pus-o deja pe lista de recitiri.

Volumul Averea bunei educații a apărut la Editura Univers în 2019.


Trimite mai departe...
Articol semnat de
Florin Bică

Florin scrie cărți pentru copii, dar și poezii, eseuri, articole etc. Citește mai atent, dar mai puțin ca altădată. E cinefil, mai degrabă în direcția lui Kurosawa și a neorealismului italian, decât spre universul Marvel. Pe pământ, cerul lui sunt Adelaida și Mihnea, fiul lor. În cer, pământul lui e Dumnezeu.

Vezi toate articolele
Ce părere ai?

1 comentariu
Articol semnat de Florin Bică