Numele autorului, titlul cărții și ilustrația copertei s-au aliniat ca planetele fix sub privirea mea, într-o librărie. Averea bunei educații… A sunat ispititor. Am cumpărat cartea după o răsfoire sumară. Totuși, a trebuit să amân citirea ei deoarece mi-a fost confiscată de soție, ea rezervându-și dreptul întâii lecturi.
Deși prezentată ca manual de parenting (cuvântul e folosit azi ca echivalent al unor formulări prea lungi, care ne [vai!] obosesc, precum „arta de a-ți crește copiii” sau „știința de a-ți educa odraslele”), cartea semnată de fostul ministru de externe Teodor Baconschi s-a dovedit și un bun manual de dezvoltare personală.
Autorul arată că pentru a educa trebuie să te educi. Educația e un proces continuu, care nu se oprește după încheierea școlarizării.
Averea bunei educații nu e însă o listă de how to – adică rețetar despre cum să procedezi cu copilul în diverse situații –, ci un consistent why to, un înviorător where to. Radiografiind societatea românească a ultimelor trei decenii, Baconschi coagulează o filozofie a educației pornind de la teza de bază că doar educația ne poate asigura un viitor mai bun.
Eseul atinge pe rând o varietate de subiecte – aș putea aminti, dintre ele, puterea exemplului, rolul cărților, dimensiunea religioasă, darul limbilor străine. Sunt convins că, și fără a avea copii, tot vei ieși în câștig din citirea acestei cărți. Eu unul am pus-o deja pe lista de recitiri.
Volumul Averea bunei educații a apărut la Editura Univers în 2019.
[…] recomandat altundeva cartea Averea bunei educații de Teodor Baconschi. Revin asupra ei doar pentru a-ți propune un […]