ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

„Biblia adolescentului”: pentru prima citire integrală a Bibliei

Trimite mai departe...

Prima mea Biblie – a mea și doar a mea – era ca o cărămidă. Avea coperte negre și tari, iar fontul din interior era după posibilitățile de atunci (anii ʼ90). Dar nu era prima dată când țineam o Biblie în mână. Unul dintre străbunicii mei (că am avut mai mulți) îmi împrumutase o ediție străveche, mirosind a tămâie, când eram elev prin clasa a IV-a. Recunosc, n-am avut atunci ambiția s-o citesc integral.

Și nici nu mi-am imaginat că, vreo trei decenii mai târziu, aveam să lucrez la realizarea unui proiect editorial intitulat Biblia adolescentului.

Piua! E nevoie de o precizare.

Precizare. Biblia e Biblie. Nu s-a schimbat nimic în ea. Îi zice „a adolescentului” deoarece formatul, înfățișarea și materialele suplimentare sunt gândite pentru această categorie de vârstă (más o menos). Am încheiat „Precizarea”.

Textul biblic e traducerea bine cunoscută a lui Dumitru Cornilescu. Revizuită ortografic.

Materialele suplimentare includ portretele unor personaje biblice, precum și curiozități din istorie, arheologie, arte și din viața unor creștini cucernici. Scopul acestora este să-i arate adolescentului că Biblia a fost, este și va rămâne una dintre cărțile fundamentale, o carte care a modelat gândirea, identitatea și istoria umanității. Și va continua s-o facă.

Biblia adolescentului face trecerea de la diversele Biblii ale copiilor (fie ele de colorat sau cu repovestiri ale unor istorii biblice) spre aceea pe care o citește adultul. Ea îi oferă (pre)adolescentului ocazia de a citi integral Scripturile creștine pentru prima dată. Zic asta ca să nu mire pe nimeni cele 25 de pagini, din partea finală, care conțin un plan de citire a Bibliei în doi ani.

Ca fapt divers, amintesc una dintre rubricile incluse – „Biblia în practică” (numită inițial „Biblia în teniși”, n-a rezistat sub titlul acesta exagerat de metaforic) –, al cărei scop este de a-i provoca pe tinerii cititori să descopere că Scripturile nu-s teorii, ci Cuvânt viu, care se poate transforma în fapte bune.

Publicată de Asociația Biblică Română „Casa Bibliei”, Biblia adolescentului are o amprentă mushtărească evidentă, având în vedere că trei membri ai echipei MushtarRo au fost implicați în realizarea ei. Subsemnatul a gândit structura, rubricile și detaliile acelea mărunte, care nu-ți sar în ochi de la prima privire. În plus, a scris și textele de interior (introducerile și diversele note presărate de-a lungul Bibliei), mai puțin cele două articole despre inspirația și mesajul Bibliei. Cristinel Sava a fost răspunzător de textul biblic propriu-zis, de împărțirea acestuia pe paragrafe și subparagrafe (și subparagrafe, și…) și de redactarea textelor. Iar Dragoș Gârea a bibilit pe partea de tehnoredactare și grafică până când a oftat: I think this just might be my masterpiece.

E musai să-i amintesc aici și pe Sebastian Baculea și Adrian Neagu. Cel dintâi este autorul ilustrațiilor care i-au dat proiectului – Ptiu! Era să zic „plus valoare” – un aspect original, ba chiar fermecător. Al doilea, redactorul-șef al editurii Viață și Sănătate, a făcut lectura notelor suplimentare și a scris el însuși paginile „Ce spune Biblia despre…”.

Închei cu gândul la „cărămida” mea de altădată. N-avea nici ilustrații, nici frumusețe, nici culoare la interior, nici strălucire care să-mi atragă privirea, nici copertă flexibilă sau tipar de calitate și nici o înfățișare care să-mi placă în mod deosebit. Dar era Cuvântul lui Dumnezeu și, astfel fiind, era preamult. Sperăm (eu și echipa din spatele proiectului) că Biblia adolescentului va ajunge să fie citită integral de cei pentru care a fost pregătită și că le va așeza viața pe o traiectorie ascendentă, cu final fericit.


Trimite mai departe...
Articol semnat de
Florin Bică

Florin scrie cărți pentru copii, dar și poezii, eseuri, articole etc. Citește mai atent, dar mai puțin ca altădată. E cinefil, mai degrabă în direcția lui Kurosawa și a neorealismului italian, decât spre universul Marvel. Pe pământ, cerul lui sunt Adelaida și Mihnea, fiul lor. În cer, pământul lui e Dumnezeu.

Vezi toate articolele
Ce părere ai?

Articol semnat de Florin Bică