ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

Buletinele de identitate cu cip-cirip

Trimite mai departe...

Opt ore ar fi durat discuțiile legate de noile buletine de identitate, prevăzute cu cipuri. Dezbaterea organizată de Ministerul de Interne trebuia să dureze doar o oră… De ce s-a prelungit atât? Din cauză că s-au adus în discuție temerile conform cărora cipul ar fi de fapt „semnul fiarei”.

Pentru cine uită, opt ore de discuție (unii zic de scandal) n-ar fi ceva nemaipomenit pe lângă valurile de comentarii de pe Facebook pe care orice noutate în domeniul actelor de identitate le aduce în România. Unii nu au rămas doar la comentarii, ci au protestat pe Dealul Mitropoliei în urmă cu un deceniu, când se anunța emiterea pașapoartelor biometrice.

Ce înseamnă că un document conține date biometrice? Conform informațiilor de pe pasapoarte.mai.gov.ro, documentul include un cip pe care sunt stocate informațiile următoare: imaginea facială (fotografia), amprentele și datele alfanumerice ale documentului în sine.

Ce legătură are asta cu Apocalipsa? Niciuna.

Într-adevăr, în Apocalipsa (care, apropo, înseamnă Descoperirea, nu Înfiorarea) ni se descoperă că, la vremea sfârșitului, o putere mondială va încerca supunerea întregii populații prin impunerea unui semn. Semnul acesta va fi poziționat pe mâna dreaptă sau pe frunte. Să fie un cip? Greu de crezut.

Să nu ne păcălim; telefonul mobil ciripește mai multe decât buletinul. Și mai multora. Agitația din jurul buletinului biometric e doar un semn al ignoranței. Mă refer la cea „biblică”. De cea socială – a ști pe ce lume trăiești – nu discut. Îmi este suficient să văd cine a participat la dezbaterea respectivă. Din fericire, BOR e echilibrată aici.

Ieșind un pic din sfera religiei, lumea e asaltată de cipuri. Le-am văzut implantate, la început, în animale. Oricât ne-am feri de ele, le avem noi înșine atașate sau inserate în obiecte (chei, carduri, instrumente, brățări) ce pot fi urmărite prin dispozitive de monitorizare a activității. Gospodina care se teme de Apocalipsă intră în bloc doar activând la interfon o cartelă…

Unii angajați au fost încurajați să primească un cip cât un bob de orez pentru a accesa spații sau computere rezervate unui public restrâns. Alții au folosit cipul pentru a-și stoca pe el informații personale. La aeroport, unii își scanează mâna în care se află cipul ce conține datele necesare validării trecerii frontierei. La fel la spital sau în alte instituții. Sunt țări unde anumite carduri sau acte de identitate au cipuri și sunt folosite în mod obișnuit.

Apostolul Ioan nu a știut de cip. Lui i s-a arătat un semn. Ce se va alege de cip, așa cum îl știm noi acum, dacă sfârșitul va mai întârzia încă 100 de ani?

Față de primul tău telefon mobil, cel pe care-l ai acum e genial: cu el faci cumpărături, cu el comunici, îți verifici contul bancar, îți accesezi informații personale. Dar poți și să fii urmărit 24 din 24. Are amprentă, are recunoașterea feței, iar în curând scenariile din filme cu citirea retinei vor fi o realitate pentru publicul larg.

Acum 10 ani nu aveai 4G, WhatsApp, iPad etc. Acum 15 ani nu aveai Google Maps. Mergi cu 20-25 de ani în urmă și vei fi mai uimit. Acum 30 de ani, eu nu aveam pe ce scrie articolul acesta, iar tu nu aveai cum să-l citești, așa cum o facem acum.

Hai să mergem un pic și în viitor! Se crede că 85% din meseriile din 2030 nu s-au inventat încă. Citește încă o dată! Dar dacă am sări vreo 20 sau chiar 30 de ani în viitor? Probabil că ne-am rușina de cipul nostru amărât – mândria sau temerea zilelor noastre.

Psihoza că acesta (și nu altul) ar fi semnul fiarei e nejustificată și conspiraționistă. (Apropo, dacă semnul fiarei e cipul, semnul lui Dumnezeu care ar fi?) Îmi place textul biblic despre descendenții unei familii anume, bărbați cunoscuți ca oameni care se pricepeau în înţelegerea vremurilor şi ştiau ce trebuia să facă (1 Cronici 12:32). Caut deci să deschid ochii mai bine, și în Biblie și în lume, să pricep vremurile în care trăiesc.


Trimite mai departe...
Articol semnat de
Christian Sălcianu

Cristi este un scorpion convertit, pasionat de Biblie. ESTJ, a făcut militărie în liceu, dar și-a luat gradele în teologie și litere. Pastor în Dublin, se califică în servant leadership la locul de muncă. Scrie, aleargă. O iubește pe Claudia. Și pe Iris.

Vezi toate articolele
Ce părere ai?

4 comentarii
Articol semnat de Christian Sălcianu