ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

C.S. Lewis despre identitatea lui Isus

Trimite mai departe...

Ateii trebuie să fi plâns când l-au pierdut în favoarea taberei dușmane pe Clive Staples (C.S.) Lewis. Irlandezul avea să devină, în urma convertirii la creștinism, unul dintre cei mai importanți apologeți ai secolului trecut, dovada prin excelență că a fi credincios nu înseamnă a fi credul. Eseurile sale din Creștinism, pur și simplu au fost compuse ca teme de prezentat la radio în anii dificili ai celui de-al Doilea Război Mondial. În ochii cititorilor de atunci trebuie să fi prețuit mult.

„Încerc aici să împiedic pe oricine să spună acea nerozie pe care o spune deseori lumea despre el: «sunt gata să-l accept pe Isus ca pe un mare propovăduitor al moralei, dar nu accept pretenția lui de a fi Dumnezeu». Acesta este singurul lucru pe care nu trebuie să-l spunem. Un om care ar fi doar un om și ar spune genul de lucruri pe care le spunea Isus nu ar putea fi un mare propovăduitor al moralei. Ar fi ori un nebun – pe aceeași treaptă cu omul care spune că este un ou fiert –, ori, dimpotrivă, ar fi diavolul din iad. Trebuie să alegeți. Sau omul acela a fost și este Fiul lui Dumnezeu, sau a fost un nebun, sau ceva și mai rău. Poți să-l izolezi ca pe un nebun, poți să-l scuipi și să-l ucizi ca pe un demon; sau poți să-i cazi la picioare și să-l numești Domn și Dumnezeu. Dar să nu-l privești de sus fără nici un temei, ca fiind doar un propovăduitor între oameni. Nu ne-a lăsat deschis acest drum. N-a avut această intenție.”

„A doua Persoană divină, Fiul, a devenit el însuși om: s-a născut în lume ca om adevărat – având o anumită înălțime, un păr de o anumită culoare, vorbind o anumită limbă și cântărind atâtea kilograme. Ființa eternă, care știe totul și care a creat întreg universul, a devenit nu numai un om, dar și (mai înainte) un prunc, și încă mai înainte un făt în pântecele unei femei. Dacă vreți să pricepeți cât de cât lucrurile, gândiți-vă la cum v-ar plăcea să vă transformați în melci sau în crabi.”

(C.S. Lewis, Creștinism, pur și simplu, trad. din engleză de Dan Rădulescu, Humanitas, București, 2019, pp. 68–69, 197)


Trimite mai departe...
Articol semnat de
Florin Bică

Florin scrie cărți pentru copii, dar și poezii, eseuri, articole etc. Citește mai atent, dar mai puțin ca altădată. E cinefil, mai degrabă în direcția lui Kurosawa și a neorealismului italian, decât spre universul Marvel. Pe pământ, cerul lui sunt Adelaida și Mihnea, fiul lor. În cer, pământul lui e Dumnezeu.

Vezi toate articolele
Ce părere ai?

Articol semnat de Florin Bică