ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

Când n-ai răspunsuri la întrebări…

Trimite mai departe...

Câtă vreme stăm în zona noastră de confort, avem toate răspunsurile. Ne sunt suficiente, le considerăm valide. Probabil că nici nu ne mai punem întrebări noi (de-asta avem răspunsuri la toate). Imediat ce am ieșit din zona de siguranță, ne trezește un vânt puternic, nemilos.

Ești tânărul creștin care se duce la facultate, unde Biblia și Dumnezeu sunt neluate în seamă. Ești creștinul angajat într-o firmă unde competitivitatea sau succesul sunt urmărite pe principii străine de cuvintele Evangheliei. Ești credinciosul care-și vede biserica adormită, căsnicia ruinată, fiul risipitor sau cancerul/virusul orb dând peste el. Dacă ești sincer cu tine însuți, simți instantaneu că nu mai ai răspunsuri. Cel mai ușor e să revii în zona căldicică: să te legeni cu răspunsuri vechi, să ignori situația, evitând să dai o soluție, să „o scalzi” cu un răspuns ce nu te mulțumește nici pe tine etc.

Mai ales dacă ești lider, se cere din partea ta să ai răspunsuri. Și, când zic lider, nu mă refer doar la director de firmă. Lider este și părintele, și fratele mai mare, și… tu, în grupul de prieteni care așteaptă de la tine răspunsul mai bun. În fond, te-ai confruntat cu multe alte cazuri, ai experiență, sigur ai citit mai multe. Poate ai chiar o legătură directă cu superiorii (care nu degeaba au ajuns acolo). Dacă ești lider creștin, atunci cu atât mai mult – tu tre’ să știi! 

Doar că eu nu le știu…

Un profesor mi-a deschis ochii. Întrebat de un student un lucru, teologul cu studii doctorale ne-a spus: „Băieți, pe asta trebuie s-o mai cercetez.” L-am întrebat în privat apoi, uimit de lipsa răspunsului. Mi-a clarificat că a avea un masterat sau un doctorat nu te face semizeu, ci doar te atestă că poți cerceta obiectiv, sistematic un domeniu.

Ani mai târziu aveam să aflu despre un stil de conducere pe nume „adaptive leadership” (când trebuie să te adaptezi la nou, dat fiind că răspunsurile vechi sunt expirate). Intriga unui articol renumit din Harvard Business Review era așezată deasupra titlului.

„Liderii nu trebuie să aibă răspunsuri la toate întrebările.”

Și articolul explica și că nici nu ar trebui să fie frustrați că nu au (vezi soluțiile aici). 

Citesc în Biblie despre o situație în care Moise (Moise!) a fost pus în încurcătură. Tot poporul se pregătea de sărbătorirea Paștelui, dar unii avuseseră o înmormântare (things happen). Erau necurați ceremonial. Ce să facă deci? Neparticiparea la ceremonie era văzută ca răzvrătire. Participarea într-o stare improprie era vrednică de pedeapsă. Dorința era, dar oamenii își dădeau seama că lucrurile nu se aliniau. L-au întrebat pe Moise și, cât se poate de deschis, liderul le-a spus că nu știe (Numeri 9:8). Ce soluție a avut?

Moise le-a răspuns: „Așteptați să văd ce vă poruncește Domnul.”

Citind recent un comentariu biblic la prima epistolă a lui Petru, am găsit că „nu suntem în situația în care creștinii au răspunsul definitiv, biblic, «răspunsul creștin» pentru orice problemă ar apărea…” Cine crede altfel să se mai inspire de la Moise. Sau să citească cum apostolul Petru (1:1-2) caută să-și conștientizeze cititorii de paradoxuri precum a fi străini, dar și aleși, risipiți în lume, însă după știința lui Dumnezeu… Nu este departe nici apostolul Pavel, care, probabil bombardat cu întrebări de corinteni, la un punct anume le răspunde: „Cât despre [subiectul cu pricina], n-am o poruncă din partea Domnului” (1 Corinteni 7:25).

No ready answers. Faptul că n-am un răspuns nu înseamnă că nu există. Tocmai acceptarea faptului că nu am un răspuns mă face să mă duc să-l caut. Dumnezeu mă așteaptă zâmbitor, pe prima la dreapta, în afara zonei mele de confort.


Trimite mai departe...
Articol semnat de
Christian Sălcianu

Cristi este un scorpion convertit, pasionat de Biblie. ESTJ, a făcut militărie în liceu, dar și-a luat gradele în teologie și litere. Pastor în Dublin, se califică în servant leadership la locul de muncă. Scrie, aleargă. O iubește pe Claudia. Și pe Iris.

Vezi toate articolele
Ce părere ai?

1 comentariu
Articol semnat de Christian Sălcianu