ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

Cărțile care ne-au făcut oameni

Trimite mai departe...

Am recomandat de atâtea ori cartea editată de Dan C. Mihăilescu, încât unii au tras concluzia că doar pe asta am citit-o cu adevărat. (Fie-le lectura ușoară!) De data asta, perspectiva asupra volumului Cărțile care ne-au făcut oameni e alta. Mă refer la rolul formator al Bibliei, punctat de personalități culturale ale României.

Sunt mai bine de zece ani de când Humanitas a publicat cartea de numai 144 de pagini în care 19 personalități s-au confesat, vorbind despre cărțile care au contribuit la devenirea lor ca oameni. O spun din start: nu toți au zis și de Biblie. Dar unii au pus-o între cărțile de ținut minte.

Poeta Ana Blandiana, de pildă, recomandă în lista ei de cărți esențiale epistolele apostolului Pavel. Filologul Andrei Cornea amintește primele două cărți ale Vechiului Testament și primele patru ale Noului Testament. Regizorul Mihai Măniuțiu amintește Biblia în ansamblul ei, ca factor de inspirație pentru activitatea sa scriitoricească. Criticul literar Dan C. Mihăilescu pune pe primul loc Biblia și opera lui Shakespeare și subliniază: „Aici e TOTUL!” (verzalele îi aparțin). Iar scriitoarea Ioana Pârvulescu pune în cap de listă tot Biblia: „Este cartea pe care nu ajungi s-o înțelegi niciodată până la capăt și deplin, cartea care-ți arată limitele…”

Mi-a plăcut însă cel mai mult o amintire a pictorului Ștefan Câlția:

„Bunica Eudochia rostea totul blând, cu vorbe bine alcătuite. Ascultam cum cuvintele curg limpezi și frumoase. Bătrâna, cu mersul greu, păzea oalele de pe plită și, când clocotul îi dădea răgaz, se răsucea spre masa unde era cartea și citea. A citit toată viața aceeași carte. Aveam mai bine de 40 de ani când mi-am dat seama că bunica mea cu patru clase vorbea atât de frumos pentru că toată viața ei a citit Psalmii.”

Concluzia? Fă-te om! Citește Biblia! Totuși Cărțile care ne-au făcut oameni merită citită nu doar fiindcă amintește și de Biblie. Dar nu-ți dezvălui celelalte motive. Ca să le afli, cumpără cartea de aici!


Trimite mai departe...
Articol semnat de
Florin Bică

Florin scrie cărți pentru copii, dar și poezii, eseuri, articole etc. Citește mai atent, dar mai puțin ca altădată. E cinefil, mai degrabă în direcția lui Kurosawa și a neorealismului italian, decât spre universul Marvel. Pe pământ, cerul lui sunt Adelaida și Mihnea, fiul lor. În cer, pământul lui e Dumnezeu.

Vezi toate articolele
Ce părere ai?

1 comentariu
Articol semnat de Florin Bică