ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

Cazul straniu al preaînțeleptului și poligamului Solomon

+5

Cititorul de azi al Bibliei, care (poate că) trăiește an de an „chinul” găsirii unui cadou potrivit de Ziua îndrăgostiților ori a cuvintelor magice pentru felicitarea de Ziua femeii, ajunge, mai devreme sau mai târziu, la gluma unui amic de-al meu: „Cum s-o fi descurcat, domʼle, Solomon cu o mie de neveste și concubine?”

Solomon, într-adevăr – citim în 1 Împărați 11:3 – „a avut de neveste șapte sute de crăiese împărătești și trei sute de țiitoare”. Presupunând că n-ar fi avut afaceri împărătești, proiecte arhitectonice și relații diplomatice de care să se ocupe, lui Solomon tot i-ar fi trebuit aproape trei ani ca să stea câte o zi cu fiecare dintre nevestele și concubinele sale. Dincolo de poantele despre apetitul sexual al celui mai important rege evreu (singurul care ar putea fi numit pe drept împărat), e necesar să înțelegem corect de ce a avut Solomon un harem atât de populat.

„Împăratul Solomon a iubit multe femei străine…” consemnează autorul biblic (1 Împărați 11:1). Citești „multe”, dar șocul vine câteva rânduri mai jos, când afli că „multe = o mie”. Cam greu pentru orice cititor onest să vadă aici iubire adevărată. Eugene H. Peterson a subliniat o nuanță în The Message, traducerea făcută Bibliei în engleză – cică „Solomon era obsedat de femei”. Dar textul biblic relevă mai mult de-atât…

Senzualității abuzive a lui Solomon i s-a adăugat o ambiție politică pe măsură.

Poligamia (incluzând aici și varianta ei mai modestă, bigamia) a fost practicată din cele mai vechi timpuri. Primul bigam apare devreme în Biblie, în al patrulea capitol al Genezei – e vorba de un oarecare Lameh, urmaș al fratricidului Cain. Mesopotamienii, babilonienii, asirienii, hitiții, perșii etc., cu toții au recurs și la poligamie, adeseori ca:

(1) soluție pentru familiile în care prima soție nu putea avea copii;

(2) metodă de a consolida relațiile între triburi, clanuri, regate, imperii etc.

Punctul (2) i se potrivește de minune lui Solomon.

Nu știm dacă fiica faraonului (prima femeie ce i-a devenit soție) i-a trezit fluturași în stomac măriei sale, dar putem presupune că această căsătorie a pecetluit o foarte utilă alianță politică, securizând granița de sud a împărăției lui Solomon, unde se afla armata puternică a egiptenilor.

Este ușor de intuit că, într-o lume ca aceea în care a trăit Solomon, alianțele politice erau vitale. Și ce garanție mai bună puteai avea că baronii locali și regii din vecinătate nu-ți vor face probleme decât să te înrudești cu ei? S-ar ridica vreun tată socru împotriva ginerelui, primejduind fericirea propriei fiice?

Preaînțeleptul Solomon și-a țesut din certificate de căsătorie o plasă de alianțe politice. Atâta doar că această dibăcie politică nu e totuna cu înțelepciunea dovedită pe când era tânăr și liniștit, răspunzând la oferta specială din partea lui Dumnezeu (1 Împărați 3:5-14).

Închei referindu-mă la o subtilitate a autorului biblic. Fără s-o zică direct, acesta îl arată pe Solomon călcător al legilor lui Dumnezeu. Sărim cu vreo șase secole în urma lui Solomon, pe vremea exodului, când evreii au primit porunca următoare:

„Să pui peste tine ca împărat pe acela pe care-l va alege Domnul Dumnezeul tău. (…) Dar să n-aibă mulți cai. (…) Să nu aibă un mare număr de neveste… și să nu strângă mari grămezi de argint și aur” (Deuteronomul 17:15-17).

Și revenim la Solomon. Despre el, autorul biblic spune în două capitole succesive că strângea câte 666 de talanți de aur în fiecare an (1 Împărați 10:14), că și-a adus cai din Egipt (10:26,28,29) și că a avut, la un loc, o mie de neveste și concubine. Concluzia curge de la sine. E ușor să confunzi propria înțelepciune cu călăuzirea lui Dumnezeu, și chiar înțelepciunea adevărată nu garantează nimic atunci când lipsește smerenia.

+5
Distribuie
Articol semnat de
Florin Bică

Florin scrie cărți pentru copii, dar și poezii, eseuri, articole etc. Citește mai atent, dar mai puțin ca altădată. E cinefil, mai degrabă în direcția lui Kurosawa și a neorealismului italian, decât spre universul Marvel. Pe pământ, cerul lui sunt Adelaida și Mihnea, fiul lor. În cer, pământul lui e Dumnezeu.

Vezi toate articolele
Ce părere ai?

Articol semnat de Florin Bică