ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

Cazul straniu al preaînțeleptului și poligamului Solomon

Trimite mai departe...

Cititorul de azi al Bibliei, care (poate că) trăiește an de an „chinul” găsirii unui cadou potrivit de Ziua îndrăgostiților ori a cuvintelor magice pentru felicitarea de Ziua femeii, ajunge, mai devreme sau mai târziu, la gluma unui amic de-al meu: „Cum s-o fi descurcat, domʼle, Solomon cu o mie de neveste și concubine?”

Solomon, într-adevăr – citim în 1 Împărați 11:3 – „a avut de neveste șapte sute de crăiese împărătești și trei sute de țiitoare”. Presupunând că n-ar fi avut afaceri împărătești, proiecte arhitectonice și relații diplomatice de care să se ocupe, lui Solomon tot i-ar fi trebuit aproape trei ani ca să stea câte o zi cu fiecare dintre nevestele și concubinele sale. Dincolo de poantele despre apetitul sexual al celui mai important rege evreu (singurul care ar putea fi numit pe drept împărat), e necesar să înțelegem corect de ce a avut Solomon un harem atât de populat.

„Împăratul Solomon a iubit multe femei străine…” consemnează autorul biblic (1 Împărați 11:1). Citești „multe”, dar șocul vine câteva rânduri mai jos, când afli că „multe = o mie”. Cam greu pentru orice cititor onest să vadă aici iubire adevărată. Eugene H. Peterson a subliniat o nuanță în The Message, traducerea făcută Bibliei în engleză – cică „Solomon era obsedat de femei”. Dar textul biblic relevă mai mult de-atât…

Senzualității abuzive a lui Solomon i s-a adăugat o ambiție politică pe măsură.

Poligamia (incluzând aici și varianta ei mai modestă, bigamia) a fost practicată din cele mai vechi timpuri. Primul bigam apare devreme în Biblie, în al patrulea capitol al Genezei – e vorba de un oarecare Lameh, urmaș al fratricidului Cain. Mesopotamienii, babilonienii, asirienii, hitiții, perșii etc., cu toții au recurs și la poligamie, adeseori ca:

(1) soluție pentru familiile în care prima soție nu putea avea copii;

(2) metodă de a consolida relațiile între triburi, clanuri, regate, imperii etc.

Punctul (2) i se potrivește de minune lui Solomon.

Nu știm dacă fiica faraonului (prima femeie ce i-a devenit soție) i-a trezit fluturași în stomac măriei sale, dar putem presupune că această căsătorie a pecetluit o foarte utilă alianță politică, securizând granița de sud a împărăției lui Solomon, unde se afla armata puternică a egiptenilor.

Este ușor de intuit că, într-o lume ca aceea în care a trăit Solomon, alianțele politice erau vitale. Și ce garanție mai bună puteai avea că baronii locali și regii din vecinătate nu-ți vor face probleme decât să te înrudești cu ei? S-ar ridica vreun tată socru împotriva ginerelui, primejduind fericirea propriei fiice?

Preaînțeleptul Solomon și-a țesut din certificate de căsătorie o plasă de alianțe politice. Atâta doar că această dibăcie politică nu e totuna cu înțelepciunea dovedită pe când era tânăr și liniștit, răspunzând la oferta specială din partea lui Dumnezeu (1 Împărați 3:5-14).

Închei referindu-mă la o subtilitate a autorului biblic. Fără s-o zică direct, acesta îl arată pe Solomon călcător al legilor lui Dumnezeu. Sărim cu vreo șase secole în urma lui Solomon, pe vremea exodului, când evreii au primit porunca următoare:

„Să pui peste tine ca împărat pe acela pe care-l va alege Domnul Dumnezeul tău. (…) Dar să n-aibă mulți cai. (…) Să nu aibă un mare număr de neveste… și să nu strângă mari grămezi de argint și aur” (Deuteronomul 17:15-17).

Și revenim la Solomon. Despre el, autorul biblic spune în două capitole succesive că strângea câte 666 de talanți de aur în fiecare an (1 Împărați 10:14), că și-a adus cai din Egipt (10:26,28,29) și că a avut, la un loc, o mie de neveste și concubine. Concluzia curge de la sine. E ușor să confunzi propria înțelepciune cu călăuzirea lui Dumnezeu, și chiar înțelepciunea adevărată nu garantează nimic atunci când lipsește smerenia.


Trimite mai departe...
Articol semnat de
Florin Bică

Florin scrie cărți pentru copii, dar și poezii, eseuri, articole etc. Citește mai atent, dar mai puțin ca altădată. E cinefil, mai degrabă în direcția lui Kurosawa și a neorealismului italian, decât spre universul Marvel. Pe pământ, cerul lui sunt Adelaida și Mihnea, fiul lor. În cer, pământul lui e Dumnezeu.

Vezi toate articolele
Ce părere ai?

Articol semnat de Florin Bică