ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

Ce trebuie făcut pentru UCRAINA

Trimite mai departe...

Când eram în generală, era unuʼ, Sabie, un bătăuș care îi teroriza pe copiii din curtea școlii. Și nu era nimeni să-i țină piept. Mai mereu o încasa câte unul și… aia era. Așa și acum. E unul la Kremlin care îi amenință pe toți cu nucleara și pare să nu existe niciun lider adevărat care să-i țină piept.

E război în Ucraina. Un război nedrept, perfid, justificat cu pretexte mincinoase de „țarul” țăcănit și retrograd al unui așa-zis imperiu rus, care amenință țările lumii cu butonul nuclear. Un copil de șase ani a murit bombardat de armata rusă într-un spital oncologic din Kiev. O femeie a născut în stația de metrou, transformată în buncăr. Orașele și străzile Ucrainei, până mai ieri la fel ca cele din țara noastră sau din alte țări, sunt acum sub asediul măcelarului de la Kremlin, secondat de bieloruși și ceceni. Granițele României gem deja sub presiunea refugiaților ucraineni.

Toți comentăm. Toți avem păreri. Nu pot însă să nu mă mir de unele opinii și luări de poziție.

Văd creștini ruși sau proveniți din spațiul ex-sovietic care spun că „Putin nu-i atât de rău”. Că ni se pare că e război în Ucraina. Că rușii luptă acolo, dar cu gentilețe. Sigur! Aruncă cu petale de flori.

I-am văzut pe unii creștini persiflând gestul papei Francisc de a merge la ambasada rusă din Vatican pentru a încerca să facă ceva. Eu zic că, dimpotrivă, ar fi trebuit ca fiecare lider religios important să se fi înscris deja până acum în audiență la una dintre ambasadele Rusiei.

Și sunt și creștini care „dezgroapă morții”, enumerând conflicte diverse cu Ucraina, ca și cum asta ne-ar da vreun drept la nepăsare.

M-am uitat peste ce zic publicațiile creștine zilele acestea. Descurajant! Unii nici măcar nu au abordat subiectul, deși suntem în patra zi a războiului, iar agresiunea rusă în Ucraina e departe de a se încheia.

Nu știm ce curs vor lua evenimentele. La Kremlin s-a instalat lipsa rațiunii.

Creștinii pot face însă câteva lucruri concrete.

Unu. Rugăciune. Asta nu înseamnă „palme împreunate” postate în social media. Înseamnă timp pus deoparte pentru rugăciune.

Doi. Ajutor pentru refugiați. Salut decizia Bisericii Adventiste din România de a folosi facilitățile sale pentru găzduirea de refugiați și eforturile agenției ADRA, care deja „a intrat în pâine”, ajutând refugiații sosiți la granița României. E timpul să oferim ce putem.

Trei. Urmărirea atentă a evenimentelor și presiune pusă pe liderii politici. Mi-a spus cineva: „Ce, crezi că, dacă îi scrii tu cutărui președinte sau cancelar sau ambasador, o să te bage în seamă?” Eu zic așa: dacă Dumnezeu consideră că gura mea e suficient de bună ca să vorbesc despre El, o pot folosi și pentru a-i îndemna pe liderii lumii să acționeze într-o direcție sau alta. Azi e mai ușor decât oricând să dai un semnal (e-mail, site, telefon, social media).

Orice creștin, oricât de puține ar fi puterile și resursele lui, se poate implica. Imediat. Ucraina e sub bombele rusești. Iar Dumnezeu e deja acolo.


Trimite mai departe...
Articol semnat de
Florin Bică

Florin scrie cărți pentru copii, dar și poezii, eseuri, articole etc. Citește mai atent, dar mai puțin ca altădată. E cinefil, mai degrabă în direcția lui Kurosawa și a neorealismului italian, decât spre universul Marvel. Pe pământ, cerul lui sunt Adelaida și Mihnea, fiul lor. În cer, pământul lui e Dumnezeu.

Vezi toate articolele
Ce părere ai?

Articol semnat de Florin Bică