ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

Cea mai importantă călătorie (etapele vieții de credință)

Trimite mai departe...

Mulți oameni cunosc succesul și se bucură de satisfacția muncii lor. Apoi, după o vreme, succesul acela ajunge să fie perceput doar ca o (dez)iluzie. Unii se întreabă dacă nu există totuși ceva mai mult pe lumea asta, un sens mai adânc în viață. Și caută o împlinire mai profundă, un echilibru sau, poate, chiar ceva dincolo de sine. Oarecum autosuficienți, adeseori nu-și dau seama că frământarea aceasta s-ar putea să nu fie doar una vocațională, ci, în esența ei, una spirituală.

Iată o realitate a lumii noastre în care probabil te-ai regăsit cândva în viață. Sau poate treci chiar acum prin ea. Pasajul de mai sus, din introducerea cărții The Critical Journey Stages in the Life of Faith, scrisă de Janet O. Hagberg și Robert A. Guelich, continuă:

„Căutarea după sens, echilibru, împlinire își găsește adesea exprimarea într-o relație cu Cineva dincolo de noi înșine, care să ne dea orientare, direcție, sens vieții. Pascal spunea că fiecare dintre noi avem în viața noastră «un gol în formă de Dumnezeu», ceva ce numai El poate să umple așa cum trebuie. Și totuși, pentru unii, stereotipurile religioase tradiționale obstrucționează mai degrabă decât ajută la găsirea unei soluții. Cartea aceasta va arăta că o călătorie spirituală nu se bazează pe stereotipuri religioase. Este o călătorie plină de profunzime și de satisfacție în sine. De fapt, este convingerea autorilor că această călătorie spre găsirea unui sens în viață este convergentă, în cele din urmă, cu o călătorie spirituală.”

Janet Hagberg, o persoană activă în management corporatist și psihologie educațională, prezenta un seminar de leadership într-un context secular. Era coach și speaker motivațional, având în CV cartea Real Power: Stages of Personal Power in Organizations. Robert Guelich, pastor și teolog, viitorul autor al comentariului la Evanghelia după Marcu din celebra serie Word Commentary, era în sală. Un om laic, celălalt, un om religios. Ascultând-o, Robert a văzut imediat conexiunea între principiile prezentate de Janet și adevărurile biblice. Adevărata putere era Duhul lui Dumnezeu. Cinci luni mai târziu, prezentau împreună primul seminar The Critical Journey. În 1989 apărea prima ediție a cărții ce avea să devină bestseller în lumea creștină. 

În ceea ce ei numesc cea mai importantă călătorie a vieții, autorii au identificat șase etape ale vieții de credință, iar obiectivele cărții sunt clare: în primul rând să te ajute să-ți înțelegi propria călătorie a credinței, oferindu-ți indicii legate de etapa în care te afli pe drumul acesta și de etapele pe unde ai trecut; în al doilea rând, să observi unde se regăsesc ceilalți din jurul tău în aceeași călătorie importantă (la etape similare sau diferite). Profesorul Jon Paulien recunoștea că prezentarea celor șase etape ale vieții de credință este „cel mai bun material cu potențialul de a schimba viața dintre toate cele pe care le-am învățat sau predat vreodată”.

1. Recunoașterea lui Dumnezeu în viața ta

Cu toții știm momentul când, într-o uimire, am înțeles că Dumnezeu este. Poate a fost o experiență rațională, poate una senzorială. Cumva, ai simțit o inspirație deosebită de orice a fost mai înainte. Este ocazia aceea când nu știi cum să-i spui acelui Ceva, sau Cineva.

Ghici! O vei putea descrie mai bine în etapele următoare ale vieții. La momentul acesta ești doar un Zacheu urcând transpirat pe ramurile dudului, ca să vezi mai bine. Ești Moise care se apropie temător, și totuși puternic atras, de rugul aprins.

2. Începutul vieții de ucenicie

În etapa aceasta începi să Îl cunoști pe Dumnezeu, mai ales prin prisma altora pe care îi citești, îi asculți, cărora le admiri înțelepciunea, rezultatele și experiențele cu Dumnezeu. Este o etapă de creștere vizibilă, pe planuri multiple.

Etapa uceniciei are și câteva riscuri, mai ales pentru cei ce cred că deja au ajuns la destinație. Îi ții minte pe Ioan și Iacov, care voiau să coboare foc din cer peste samaritenii care credeau altfel… Am întâlnit cu toții oameni care manifestă o gândire de tip alb-negru, rigidă, alunecând chiar spre fanatism. Cu zel, dar și cu sinceritate, cheia e să rămâi un căutător!

3. O viață productivă

Aceasta este etapa în care faci lucruri.

Te responsabilizezi, ai încredere în tine, iar alții îți confirmă lucrul acesta. Zelul tău te conduce la acțiune – ești implicat! – și vezi rezultate. Simți că ești un lider, ești cel spre care alții, aflați în etapa anterioară, privesc cu admirație. Îți place. Încă o dată simți că ai ajuns la destinație.

Riști un burn-out, riști o alunecare spre cultul personalității. 

Și atunci apare… Zidul.
Ceva se întâmplă în viața ta, dându-ți fiorii falimentului: un eșec profesional sau relațional, pierderea cuiva drag, un diagnostic șocant, un divorț neașteptat, o descoperire care aruncă în neant tot ce știai mai înainte…
Un nonsens și un întuneric și, în același timp, un mister, un paradox.

[partea a II-a a articolului, aici]

Trimite mai departe...
Articol semnat de
Christian Sălcianu

Cristi este un scorpion convertit, pasionat de Biblie. ESTJ, a făcut militărie în liceu, dar și-a luat gradele în teologie și litere. Pastor în Dublin, se califică în servant leadership la locul de muncă. Scrie, aleargă. O iubește pe Claudia. Și pe Iris.

Vezi toate articolele
Ce părere ai?

1 comentariu
Articol semnat de Christian Sălcianu