ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

Cea mai importantă călătorie (partea a II-a)

Trimite mai departe...

Când simți că „l-ai prins pe Dumnezeu de picior” și ești în cea mai productivă etapă a vieții, deodată te trezești în fața unui zid. Ceva se întâmplă în viața ta, dându-ți fiorii falimentului: un eșec profesional sau relațional, pierderea cuiva drag, un diagnostic șocant, un divorț neașteptat, o descoperire care aruncă în neant tot ce știai mai înainte… Un nonsens și un întuneric și, în același timp, un mister, un paradox. Cum treci prin zidul acesta?

[continuarea articolului început aici]

4. Călătoria (interioară) spre sine

În fața zidului, nu mai ești interesat de orizontală, ci mai mult de relația ta pe verticală – tu și El. Dumnezeu. Îți pui întrebări (Îi pui întrebări), altele decât cele din cărți. Acum sunt întrebările tale, și se pare că se joacă totul pe câte o singură carte.

(Din păcate, mulți oameni și lideri creștini se complac în etapa a treia. Și se întorc din fața zidului, refugiindu-se în zona de confort de dinainte. Aici, în etapa a patra, nu mai e nimic de fațadă; frământările și căutarea sunt reale, mai importante decât orice altceva. Succesul e uitat…) 

Călătoria spre sine, etapa a patra, poate fi văzută ca o criză a credinței – există sau nu există, te-ai păcălit singur, a fost un vis?

Ești Ilie, în peștera disperării sale. Ești Petru, căruia îi cântă cocoșul. Ești un ucenic pe drumul spre Emaus. Înțelegi că Dumnezeu e altfel, e posibil să fie chiar pe dos. Vei descoperi că Dumnezeul pe care L-ai pus în cutia minții tale e mai mare decât ea. Și te cheamă la o experiență mai înaltă.

Trecerea – prin zid – la etapa următoare are loc atunci când Îl lași pe Dumnezeu să te modeleze după voia Lui, ca lutul în mâinile olarului. Este paradoxala situație în care, ca să-ți câștigi viața, o predai. Ești Iov care-și pune mâna la gură. Taci pentru că inima-ți vorbește!

5. Călătoria dinspre sine (spre lume)

L-ai redescoperit pe Dumnezeu. (Nu, nu ești la prima etapă, deși seamănă.) Acum ieși în lume ca un om născut din nou. Nu ești unul care dorește să-și atingă potențialul (cum ai crezut anterior), ci unul care e conștient că poate face pe lumea aceasta lucruri mult mai mari alături de Dumnezeu.

Ești Iosif care-și iartă frații din postura de prim-ministru. Ești Ana, stearpa disprețuită, de acum mama viitorului mare profet Samuel. Ești Ioan Botezătorul care își înțelege acum mai bine cuvintele spuse într-o altă etapă: „El trebuie să crească, și eu să mă micșorez.”

Acțiunea se întâmplă pe orizontală, ești înclinat să mergi spre cei din jur și o faci natural. Chipul tău începe să-L reflecte cu adevărat pe Dumnezeu.

Îți simți chemarea mai clar ca niciodată. (Nu există blocaj la etapa aceasta.) Și – good news – nu treci prin burn-out!

6. O viață ghidată de iubirea față de aproapele tău

Pas cu pas, reflectarea caracterului lui Dumnezeu devine dominanta vieții tale. Iar viața lui Hristos nu mai este doar exemplul pe care-l urmezi, ci modelul în care te regăsești.

Ești Pavel care spune: „Nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăiește în mine.” Ești condus de Duhul Sfânt.

Te pierzi în imaginea de ansamblu – deși recunoști că abia acum te-ai regăsit cu adevărat. Nu te blochezi în etapa aceasta, chiar dacă altora le vei părea așa – rupt de lume. În realitate, ești pe altă frecvență.

Iubești. Sacrifici. Naști cu durere și cu mare bucurie.

Dumnezeu primește și mulțumirea, și creditul.

Simți că, cu cât Îl ai mai mult pe Dumnezeu, cu atât ai mai puțină nevoie de orice altceva. Poți să vinzi tot și să le dai săracilor. Sau poți fi săracul-bogat – un paradox.


Autorii spun răspicat că etapele acestea nu sunt liniare, nu sunt trepte (și nu le poți sări). Nu ești mai aproape de Dumnezeu în ultima etapă decât ai fi fost în prima.

Mai degrabă, la începutul călătoriei ești uimit de Dumnezeu și cauți să cunoști mai multe despre El. La finalul ei, Îl cunoști intim și te uimești în fiecare ceas, gata să o iei de la capăt în redescoperirea Lui – centrul tuturor lucrurilor.

Este, probabil, cea mai importantă călătorie a vieții. Una care continuă mereu.


Trimite mai departe...
Articol semnat de
Christian Sălcianu

Cristi este un scorpion convertit, pasionat de Biblie. ESTJ, a făcut militărie în liceu, dar și-a luat gradele în teologie și litere. Pastor în Dublin, se califică în servant leadership la locul de muncă. Scrie, aleargă. O iubește pe Claudia. Și pe Iris.

Vezi toate articolele
Ce părere ai?

Articol semnat de Christian Sălcianu