ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

Cele 3 izolări ale lui Noe

Trimite mai departe...

Patriarhul Noe experimentează de-a lungul vieții 3 tipuri de izolare. Una impusă de oameni. Alta aleasă de el însuși. În fine, a treia decursă din judecata îndeplinită de Dumnezeu.

Să ne reamintim întâi contextul, deși istoria lui Noe e una dintre cele mai cunoscute. Surprinzător, aflăm detalii despre epoca lui Noe din Noul Testament. Isus vorbește despre „zilele lui Noe”, despre „zilele dinainte de potop, când mâncau și beau, se însurau și se măritau până în ziua când a intrat Noe în corabie” (Matei 24:37,38). Atmosfera generală era de relaxare – un fel de totul va fi bine.

Din perspectiva lui Dumnezeu, ceea ce jos, pe pământ, pare un nevinovat letʼs have some fun, sus, în cer, se vede ca imoralitate, decadență. „Dumnezeu S-a uitat spre pământ și iată că pământul era stricat, căci orice făptură își stricase calea pe pământ” (Geneza 6:12). Nu avea să fie singura epocă din istorie când oamenii să se creadă buni, frumoși și nevinovați, fiind exact pe dos.

„Noe, fă o corabie!” (O știm ca arcă.)

Vocea lui Dumnezeu îl surprinde pe Noe. Planul Lui îl bulversează.

Prima izolare. Noe și fiii lui construiesc o corabie. O muncă dificilă, care se întinde de-a lungul unor ani. În tot acest timp, Noe le răspunde curioșilor la întrebările despre scopul întreprinderii sale. Unii îl ironizează, alții ridică din umeri. După cum se va vedea ulterior, niciunul nu a crezut că va veni o catastrofă la scară planetară. Noe se trezește izolat de cei din jurul lui. „E dus cu… arca pluta!”

Aceasta e izolarea la care e supus omul credincios de societatea care Îl respinge pe Dumnezeu și se afundă în imoralitate. Lumea nu-i înghite pe sfinți.

A doua izolare. Noe și familia lui intră în corabie. Fiecare pas al lor e făcut la porunca lui Dumnezeu. Ușa arcei se închide cu zgomot. În arcă, răgete și mugete. Afară, râsete și fluierături. Timp de 7 zile nu se întâmplă nimic. Apoi urmează un prăpăd de 40 de zile, ceva ce meteorologii vremii ar fi jurat că nu e posibil.

Aceasta e izolarea pe care omul credincios o alege el însuși ca măsură de protecție. Autoizolare. Îl poate face să pară ridicol. Dar, se zice, sfinții vor râde la urmă.

A treia izolare. Noe, soția, fiii și nurorile ies din corabie. Lumea e acum un loc dezolant și pustiu, un uriaș cimitir, cu oseminte la vedere. Cei 8 mântuiți realizează că, încă o dată, sunt izolați, de data aceasta prin absența perpetuă a tuturor celor care au ales să nu intre în arcantină.

Aceasta e izolarea pe care omul credincios o cunoaște ca urmare a acțiunilor lui Dumnezeu. Liberul arbitru al omului se mișcă mereu între limitele impuse de hotărârile și acțiunile lui Dumnezeu.

E ceva de înțeles din toată istoria asta? Da. Când Dumnezeu decretează stare de urgență, singura cale de supraviețuire e să te autoizolezi lângă El. Și, dacă te gândești mai bine, istoria lumii e o neîntreruptă stare de urgență, din cauza virusului numit păcat.


Trimite mai departe...
Articol semnat de
Florin Bică

Florin scrie cărți pentru copii, dar și poezii, eseuri, articole etc. Citește mai atent, dar mai puțin ca altădată. E cinefil, mai degrabă în direcția lui Kurosawa și a neorealismului italian, decât spre universul Marvel. Pe pământ, cerul lui sunt Adelaida și Mihnea, fiul lor. În cer, pământul lui e Dumnezeu.

Vezi toate articolele
Ce părere ai?

Articol semnat de Florin Bică