ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

Chiar s-au înmulțit „semnele”? (Fenomenul Baader-Meinhof)

Trimite mai departe...

Fenomenului îi mai spune și „iluzia frecvenței” (cu care apar anumite lucruri). Practic e cam așa: afli despre ceva anume – o teorie, un concept, o noutate etc., sau treci printr-o situație aparte – și apoi, ca dintr-odată, începi să vezi lucrul acela peste tot. E adevăr sau iluzie?

Dau trei exemple.

  1. Ești gravidă. Poate nu știe nimeni. Imediat începi să recunoști în parc sau pe stradă alte femei care sunt gravide. Vezi tot mai multe familii cu bebeluși.
  2. Ai un caz de boală în familie sau chiar un deces. Dintr-odată, devii mai conștient de doliul purtat și de alții, de faptul că și la știri zice de oameni cu boala respectivă etc.
  3. Îți cumperi o mașină, o haină, un telefon și, subit, observi că și alții au la fel. 

Ce crezi: Chiar s-au înmulțit gravidele? Oare ești parte a unui fenomen în masă și toți se îmbolnăvesc de boala ta? Sau poate creierul tău detectează mai ușor niște modele (pattern-uri) pe care, până atunci, le clasa rapid la categoria „neimportant”?

Îmi aduc aminte cum am citit Apocalipsa, la începuturi. Cap-coadă și n-am înțeles mare lucru la prima lectură. Exemplu concret: „șase sute șaizeci și șase” (Apocalipsa 13:18). Misterios, intrigant, (în)cifrat… Fără o cultură biblică, am căzut pradă ușor unor interpretări semiconspiraționiste. De la Nero la papă (oricare pontif din istorie), Napoleon sau Hitler – toți puteau fi antihriștii. Un pas a fost de la codul de bare (care chiar are trei bare de 6) până la logo-ul de la Vodafone sau, mai târziu, Google Chrome. Una maximă: și sigla de la Borsec (Romaqua Group) era 666-istă! Prietenii de lectură îmi confirmau descoperirile. În schimb rudele își cam făceau cruce.

După o vreme m-am distanțat de eisegeza asta (când citești în text ce vrei tu, nu ce a scris autorul). Atenția mi s-a îndreptat spre alte subiecte. Anumite interpretări au picat ca frunzele toamna. Citind mai mult Scriptura și alte cărți, am văzut și alte subiecte de interes – semnul fiarei e important, dar mai important e semnul lui Dumnezeu. În fine, am scăpat de acest bias… la subiectul dat. Dar mai departe?

Am aflat recent (mărturisesc spăsit, ca la efectul Dunning-Kruger) că fenomenul a fost studiat o vreme bună, fiind numit „iluzia frecvenței” de către Arnold Zwicky („Why are we so illuded?”, Stanford University, 2006).

Reiau ideea: descoperi un lucru nou și apoi îl „vezi” peste tot. Simți fiorul unei revelații și te întrebi: Ce-i asta, coincidență sau nu? Ceva ocult, suspect (conspirația!) sau o sincronizare (aliniere a planetelor)? Iluzie sau o agerime aparte a creierului în recunoașterea de pattern-uri?

Unul vede masoni sau iezuiți peste tot. Altul, pe care-l doare în cot de ei, nu-i vede nicăieri. (Poți înlocui masonul cu dujmanu’: securistul, coruptul, #rezistul, liberalul, influensărul, lgbt-ul, cel ce e anti-ce-ți-place-ție). Dacă combini noua descoperire cu faptul că alții din jurul tău nu văd asta, atunci conspirația prinde mai mare putere. Tu vezi mai tare ce ei nu văd. Iar ei nu doar că nu văd, ci se și fac că nu văd, sunt complici etc.

Întrebarea este dacă – în realitate! – s-a mărit frecvența cu care apare lucrul respectiv. Adică, dacă nu cumva doar tu ești mai conștient acum de o realitate care n-a cunoscut, de fapt, vreo transformare. Îți propun un exemplu din interpretarea profeției.

Ești cititor de Matei 24. Afli despre războaie, cutremure, foamete, epidemii, profeți mincinoși. Dacă vrei sfârșitul lumii aproape, vei spune că s-au înmulțit cutremurele, războaiele, uite Ciuma-19 și alte „semne”. (Știu, că am trecut pe acolo.) Dacă nu, vei spune că s-au înmulțit… instrumentele de măsură, statisticile și raportările, comunicarea și mediatizarea prin știri etc. (Te ispitesc: dar dacă amândouă perspectivele sunt adevărate?)

Iluzia frecvenței este un fenomen natural (vezi aici, aici și aici). Acum, că ți-am zis, vei deveni mai conștient de asta. Pariu? Asta este partea bună.

Partea rea e că, dacă nu crezi, riști să rămâi cu fixații, obsesii. Sau aluneci spre ceva mai rău (paranoia, schizofrenie). 

Îmi place vorba asta a lui Isus: „V-am spus aceste lucruri acum, înainte ca să se întâmple, pentru ca, atunci când se vor întâmpla, să credeți” (Ioan 14:29).


Trimite mai departe...
Articol semnat de
Christian Sălcianu

Cristi este un scorpion convertit, pasionat de Biblie. ESTJ, a făcut militărie în liceu, dar și-a luat gradele în teologie și litere. Pastor în Dublin, se califică în servant leadership la locul de muncă. Scrie, aleargă. O iubește pe Claudia. Și pe Iris.

Vezi toate articolele
Ce părere ai?

Articol semnat de Christian Sălcianu