ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

Compromisul care compromite

Trimite mai departe...

Compromis… Cuvântul acesta avea o conotație negativă în copilăria mea. Să faci un compromis însemna o abdicare inacceptabilă de la principii, de dragul unui câștig mult mai puțin valoros. În anii ’90, sensul său a început să se schimbe, căpătând o nuanță pozitivă. Acum, să faci un compromis este ceva de dorit, în sensul că renunți la părerile tale de dragul păcii și al înțelegerii cu partea cealaltă.

Există o tendință în lumea medicală de a ajusta recomandările de stil de viață în funcție de cutumele societății. Ea se manifestă și la nivel teoretic, dar este mult mai pregnantă la nivel practic.

Un exemplu în acest sens este problema colesterolului. Știm că riscul cardiovascular este proporțional cu cantitatea de colesterol consumată. Avem date științifice solide în sprijinul acestei idei. Știm de asemenea că toate alimentele de proveniență animală conțin colesterol. Consecința logică este să le recomandăm pacienților să reducă la minimum consumul de grăsime animală, carne și brânzeturi, ideale fiind, în consecință, dietele vegetariene. În realitate, în tratate, manuale și ghiduri scrie doar că trebuie redus consumul de grăsimi saturate. Uneori sunt menționate și dietele vegetariene, dar nu ca ideal, ci ca variantă de luat în calcul.

La nivel practic, lucrurile stau și mai rău. Când aud restricțiile, unii pacienți încep o negociere: „Măcar de Crăciun să mă lăsați să mănânc și eu puțină slănină! Măcar de Anul Nou să beau un pahar de pălincă!” Iar doctorul, înțelegător, cedează. „Bine, dar să nu exagerezi!”

Aceeași tendință la compromis se manifestă și în sfera educației din familie. De exemplu, părinții nu își mai învață copiii că relațiile sexuale sunt acceptabile doar în cadrul căsătoriei. De multe ori, vorbind despre copiii lor, părinții îmi spun foarte liniștiți: „Nu este căsătorit, dar stă cu cineva, cum se obișnuiește acum.”

Iată un text din Biblie care are menirea de a-ți da insomnii:

„Acum, fiul omului, te-am pus străjer peste casa lui Israel. Tu trebuie să asculți Cuvântul care iese din gura Mea și să-i înștiințezi din partea Mea. Când zic celui rău: «Răule, vei muri negreșit!” şi tu nu-i spui, ca să-l întorci de la calea lui cea rea, răul acela va muri în nelegiuirea lui, dar sângele lui îl voi cere din mâna ta. Dar dacă vei înștiința pe cel rău ca să se întoarcă de la calea lui și el nu se va întoarce, va muri în nelegiuirea lui, dar tu îți vei mântui sufletul” (Ezechiel 33:7-9).

Adevărul este adevăr! Medicul, părintele și educatorul nu au dreptul să modifice realitatea pentru a o potrivi practicilor incorecte ale omului. Dacă ei o fac, atunci oamenii vor fi încurajați să continue practici nesănătoase. Consecințele vor fi boala, suferința și necazul.

Cel care a coborât standardele este parțial responsabil de aceste urmări.

Atunci când se dau legi, un compromis poate că este înțelept, cel puțin în unele situații. O lege care să le interzică oamenilor să consume grăsime animală sau una care să pună o limită consumului de carne și brânză ar fi, după părerea mea, neînțeleaptă și ar genera situații ciudate, nedreptăți și chiar abuzuri. Dar, atunci când educi oamenii, bolnavi sau sănătoși, în fața lor trebuie pus idealul.

„Eu nu pot și nu vreau să modific datele științifice.”, obișnuiesc să le spun celor ce caută să înceapă o negociere cu mine.

„V-am spus adevărul: slănina, alcoolul, țigările vă afectează sănătatea – aceasta este informația corectă pe care mă simt obligat să v-o transmit. E viața dumneavoastră și aveți libertatea să alegeți cum o trăiți. Indiferent de alegerea pe care o veți face, eu vă voi fi alături, atunci când veți avea nevoie de serviciile mele. Nu am de gând să vă impun respectarea unor reguli.”


Ionel Bratu este cardiolog, foarte pasionat de medicină. Este o persoană frustrată 😎: are așa de multe hobby-uri, încât doar veșnicia i-ar fi suficientă ca să le poată practica pe îndelete. De aceea o visează și luptă pentru ea.


Trimite mai departe...
Articol semnat de
Autor invitat
Vezi toate articolele
Ce părere ai?

Articol semnat de Autor invitat