ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

COVID-19 – (din nou) sfârșitul lumii

Trimite mai departe...

Nu miră pe nimeni că, între atâtea voci comentând pe marginea evenimentelor asociate răspândirii coronavirusului, se numără și cele care anunță (iar) sfârșitul lumii. Prin „bulele” creștine circulă la pachet teorii conspiraționiste, versete biblice copiate greșit și profeții că „ăsta e sfârșitul timpului”.

Prudente, bisericile nu anunță oficial niciun sfârșit de lume. În schimb, îndeamnă credincioșii la rugăciune și, eventual, le recomandă să respecte măsurile impuse de autorități. La firul ierbii, lucrurile stau diferit. Printre credincioși, raportarea la actualitatea fierbinte variază de la preocupare moderată până la psihoză.

Nu ieri, nici alaltăieri, ci de câteva săptămâni s-a scris în online că versete precum cel din Matei 24:7 – „… și, pe alocuri, vor fi cutremure de pământ, foamete și ciumi” –, sau cel din Luca 21:26 – „oamenii își vor da sufletul de groază în așteptarea lucrurilor care se vor întâmpla pe pământ” – ar fi profeții despre coronavirus.

S-a ajuns până acolo încât chiar și prin sălile de clasă unii învățători creștini să le vorbească școlarilor despre coronavirus în asociere cu sfârșitul lumii.

Nimeni nu poate nega că, între altele, Biblia se referă și la ceea ce am putea numi azi epidemie, sau chiar pandemie. Totuși, în lumina nenumăratelor asocieri ale versetelor biblice despre Sfârșit cu tot atâtea catastrofe (cutremure, tsunami, dezastre nucleare, epidemii, foamete etc.), e de preferat să fim reținuți în avansarea unor asemenea interpretări. Povestea lui Ionică – ăla care striga: „Lupul! Lupul!” până nu l-a mai crezut nimeni – s-a repetat de prea multe ori în istoria creștinismului, rezultatul fiind o scădere a credibilității sale.

În realitate, Biblia nu afirmă nicăieri că o ciumă-boală-epidemie e sfârșitul lumii propriu-zis. Despre COVID-19 nu scrie nimic, cum nici despre „moartea neagră” (interpretată și ea ca sfârșit al lumii) n-a scris nimic. Dimpotrivă, Biblia e clară cu privire la faptul că oamenii nu vor ști când vine acel sfârșit care îi va lua prin surprindere la fel cum hoțul îl surprinde (neplăcut) pe stăpânul casei prădate.

Sigur, ceea ce se întâmplă acum din cauza COVID-19 ar putea avea în viitor consecințe economice, politice și sociale importante. Nu putem prevedea cum vor evolua lucrurile și în ce măsură acestea vor avea relevanță și din perspectiva profeției biblice. Dar putem să rămânem calmi. Îngrijorarea în exces, panica sau isteria nu ajută cu nimic. Îmi vine în minte o întrebare retorică din Biblie:

„Și apoi, cine dintre voi, chiar îngrijorându-se, poate să adauge măcar un cot la înălțimea lui?” (Matei 6:27)

În circumstanțe precum cele de azi, creștinul să se distingă prin încredere în Dumnezeu, prin calm, prin acțiuni raționale, prin susținerea eforturilor necesare combaterii coronavirusului și printr-o citire și citare mai atentă a Bibliei.


Trimite mai departe...
Articol semnat de
Florin Bică

Florin scrie cărți pentru copii, dar și poezii, eseuri, articole etc. Citește mai atent, dar mai puțin ca altădată. E cinefil, mai degrabă în direcția lui Kurosawa și a neorealismului italian, decât spre universul Marvel. Pe pământ, cerul lui sunt Adelaida și Mihnea, fiul lor. În cer, pământul lui e Dumnezeu.

Vezi toate articolele
Ce părere ai?

1 comentariu
Articol semnat de Florin Bică