ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

Creștinism, pur și simplu

Trimite mai departe...

Într-un Top 10 al cărților importante ale creștinismului aș include și Creștinism, pur și simplu de C.S. Lewis, carte a cărei recitire se poate face o dată la 2-3 ani. Editura Humanitas s-a îndurat recent să ne ofere o reeditare. Ce fericire, că exemplarele din ediția anterioară ajunseseră să coste, în anticariate, cât un transplant de rinichi!

Îmi place să recitesc volumul de apologetică – asta e, în esență, cartea lui Lewis – nu pentru că aș avea nevoie să mi se reamintească să/de ce cred în Dumnezeu, ci pur și simplu pentru a mă delecta cu modul clar, concis și rațional în care scriitorul irlandez aprofundează temeiurile credinței creștine.

Am mai spus-o, dar o repet: C.S. Lewis demontează mitul că religia creștină ar fi apanajul minților înguste, al celor creduli și neinformați. Iar cartea asta ne învață că se poate cugeta atât de serios asupra propriei credințe, încât, într-o zi, să putem vorbi despre ea nu prin citate memorate, ci formulând concluzii serios rumegate.

Deși s-a străduit să scrie neconfesional, lui Lewis nu i-a ieșit perfect dezideratul acesta. Nici n-avea cum. Citiți cartea fără să vă blocați mereu în „aici zice cum cred eu; aici, nu”! Citind-o, veți cunoaște creștinismul ca esență, iar această cunoaștere vă va face liberi (de tot soiul de superstiții).

Ediția în limba română, tradusă din engleză de Dan Rădulescu, poate fi achiziționată de pe site-ul Editurii Humanitas.


Trimite mai departe...
Articol semnat de
Florin Bică

Florin scrie cărți pentru copii, dar și poezii, eseuri, articole etc. Citește mai atent, dar mai puțin ca altădată. E cinefil, mai degrabă în direcția lui Kurosawa și a neorealismului italian, decât spre universul Marvel. Pe pământ, cerul lui sunt Adelaida și Mihnea, fiul lor. În cer, pământul lui e Dumnezeu.

Vezi toate articolele
Ce părere ai?

Articol semnat de Florin Bică