ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

Cum să ceri bani? (și să-i și primești)

Trimite mai departe...

Asemenea multora dintre noi, și autorul creștin Henri J.M. Nouwen a pornit de la percepția că fundraisingul este o activitate necesară, dar  jenantă – mai ales la proiecte bisericești. După ani de zile, a ajuns să declare că „fundraisingul este, în primul rând și cel mai important, o formă de slujire a aproapelui tău”. Greu de crezut, nu

În chiar titlul cărții A Spirituality of Fundraising Nouwen plasează un paradox. Ce-are a face banul cu spiritul?

Primul paragraf bate în handicapul cu care pornim la drum: „Fundraisingul este un subiect asupra căruia rareori privim dintr-o perspectivă spirituală.”  Poate din cauză că la mijloc sunt banii. Sau ideea de a cere… Și-apoi, dacă ceri, nu cumva te trădezi că ești în criză? Că n-ai planificat bine lucrurile? Că nu te încrezi în Dumnezeu îndeajuns?

Deja te ia cu fiori… Cui să ceri? Oare îți va da cineva? Te simți aiurea, jenat, epuizat, chiar mânjit. Subiect tabu.

Nouwen schimbă aici perspectiva, invitând cititorul să vadă lucrurile prin prisma Evangheliei. Fundraisingul nu este răspunsul la o criză.

Fundraisingul este modul de a anunța că avem o viziune, invitându-i și pe alții să ia parte la misiunea noastră.” (p. 16)

Pe scurt: spune ce faci și cheamă-i și pe alții să ți se alăture!

Fundraisingul este exact opusul cerșetoriei”, susține Nouwen curajos. Vei merge la ceilalți spunând: „Solicit ajutorul vostru privindu-vă în ochi, nu cu capul plecat. Cred din toată inima în ceea ce fac.” Când invităm pe cineva să dea bani, îi oferim ocazia să conștientizeze că a primit de la Dumnezeu. Și să-și imagineze rodul pe care l-ar putea aduce (imaginea de pe copertă este Semănătorul, de Van Gogh).

__________

Al doilea punct forte al cărții (din perspectiva titlului nostru) este prezentarea fundraisingului ca o chemare la convertire. Atât pentru cel ce solicită fondurile, cât și pentru cel ce le deține. Nouwen nu te slăbește pe tine, cel care ceri.

Dacă tu crezi că darul celuilalt e ca să te ajute pe tine și proiectul tău, atunci ai pornit cu stângul. Dacă crezi că celălalt poate și trebuie să dea (prejudecata față de cel bogat), iar nu ai rezolvat nimic. Dacă îl privești pe omul bogat cu invidie și te enervează…, ai dovada că banul este încă stăpânul tău. Cum obții libertatea de a cere fără teamă? „Vei simți că poți să ceri liber numai atunci când tu însuți ești eliberat de puterea banului” (p. 43).

Imaginea Semănătorului te urmărește (ca cititor) la fiecare capitol, între experiențe personale, citate-cheie din alte cărți ale autorului, exemple biblice. Rodul nu stă în banii strânși, ci în sufletele câștigate: al celui ce dă, al celui ce cere, al celui ce beneficiază de dar. Nu întâmplător mottoul cărții este: „Urmăriți dragostea!” (1 Corinteni 14:1).


Trimite mai departe...
Articol semnat de
Christian Sălcianu

Cristi este un scorpion convertit, pasionat de Biblie. ESTJ, a făcut militărie în liceu, dar și-a luat gradele în teologie și litere. Pastor în Dublin, se califică în servant leadership la locul de muncă. Scrie, aleargă. O iubește pe Claudia. Și pe Iris.

Vezi toate articolele
Ce părere ai?

1 comentariu
Articol semnat de Christian Sălcianu