ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

Cum să faci față atracției digitale

Trimite mai departe...

De câte ori ți-ai „verificat” telefonul azi? Probabil multe notificări au fost degeaba. Întâi un bip, un click pe-un link, apoi un clip, și toate ți-au răpit din productivitate (ca să nu mai vorbim de baterie!). E greu să faci față când valul social media și al tehnologiei mobile este aproape irezistibil.

Iată cuvântul-cheie, titlul cărții lui Adam Alter, profesor la Universitatea din New York: Irresistible: Why we can’t stop checking, scrolling, clicking and watching.

Autorul (1) arată statistic și cu studii de caz că pierdem meciul cu această provocare, (2) explică de ce nu putem să ne oprim și (3) vine cu soluții. Să le luăm pe rând.

Știai că jumătate din populația lumii dezvoltate are o dependență de ceva, iar pentru cei mai mulți nu e vorba de o substanță, ci de un comportament? Alter susține că ne confruntăm cu o pandemie a dependenței, o problemă globală și fără precedent – suntem atrași de ecranele noastre (ghici pe ce citești textul acesta!).

Comunicare, producție, spectacol, jocuri, cumpărături, activitate fizică, reclame – fără ecran sunt moarte. Plus like-urile, denunțate în altă parte ca fiind principalul drog tehnologic ce domină cultura contemporană.

Autorul ilustrează amăgirea prin comparația cu un drog de risc. Poate nu știai, dar cu un secol în urmă cocaina era considerată panaceu (nu, nu e păcăleală). Abia după o vreme i s-a văzut hidoasa față și s-a aflat despre neajutoratele-i victime cu viața ruinată. Alter întreabă dacă nu cumva suntem la fel de îndrăgostiți în zilele noastre de tehnologie – face minuni! –, iar peste o vreme îi vom vedea adevărata față.

Unii o văd deja. Cei de la Center for Humane Technology atrag atenția asupra pericolelor aduse de social media și tehnologia mobilă în zone ca dependența digitală, sănătatea mintală, fragmentarea adevărului, polarizarea, manipularea politică, superficialitatea. Se pare că problema irezistibilității „nu este aceea a lipsei de voință”, ci este dată și de un război inegal, cu o armată de oameni, computere și inteligență artificială a căror meserie este să-ți capt(ur)eze atenția indefinit.

Avem de-a face deci cu (1) o necesitate fără de care ar fi greu de trăit azi, (2) un exces care ne implică și ne speculează vulnerabilitățile, (3) un război inegal, față de care suntem limitați.

Există soluții?

Dacă aș da soluțiile lui Alter ar fi un… spoiler. Frumusețea e că există soluții. Unele țin de tine, altele țin de cei din jurul tău, iar altele de cultura sau mediul în care te găsești. Autorul dă și o cheie, un principiu de învingere a oricărei dependențe. (Și nu este ieșirea din civilizație…)


Trimite mai departe...
Articol semnat de
Christian Sălcianu

Cristi este un scorpion convertit, pasionat de Biblie. ESTJ, a făcut militărie în liceu, dar și-a luat gradele în teologie și litere. Pastor în Dublin, se califică în servant leadership la locul de muncă. Scrie, aleargă. O iubește pe Claudia. Și pe Iris.

Vezi toate articolele
Ce părere ai?

Articol semnat de Christian Sălcianu