ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

Cum supraviețuim sub Zodia Coronavirusului

Trimite mai departe...

Pandemia COVID-19 e o provocare pentru fiecare dintre noi, credincioși, agnostici, atei suntem toți sub „zodia coronavirusului”. Am întrebat 10 prieteni creștini despre experiența lor în aceste zile: 

Printre neliniști personale, breaking news-uri și vești mai puțin îmbucurătoare, cum îți păstrezi echilibrul și optimismul?

 

Echilibrul și optimismul meu se bazează, mai mult ca oricând, pe gândul că TOTUL este în mâna lui Dumnezeu. El are lucrurile sub control inclusiv când acestea par scăpate de sub control. Dacă permite astfel de evenimente: #CuSiguranțăȘtieCeFace.

— Geanina Constantin
redactor de carte pentru copii 

 

De corona mi-e frică puțin, și asta din solidaritate. Mie mi-e frică să nu rămân fără coroană. Aceea promisă de Cel fără moarte. Eu, coroana și corona suntem în mâna Celui ce trăiește pururea. Treaba Lui cum se organizează. Corona nu mă poate lăsa fără coroană. Am altele pe cap.

— Iulia Drăghici
profesoară de limba engleză

 

Frica e una din cele mai naturale reacții ale noastre. Putem câștiga întrecerea cu ea dacă vom planta câteva semințe în minte. Mai întâi, responsabilitatea, pentru a ști când să vorbim și când să tăcem. Apoi, speranța, pentru a face loc zilei de mâine. Mai e și dragostea, pentru că lumea e mai mult decât grădina noastră. Și credința, pentru că mai mare decât criza e Cel care poate oferi pacea.

— Iuliu Cezar Sturza
masterand în istorie

 

Traducătorul tinde să se autoizoleze fără a i-o cere nimeni, așa că acesta nu e cel mai mare inconvenient. Provocarea constă în a nu răspunde la mesaje, a nu verifica site-urile de știri la fiecare 5 minute și a nu îmbrățișa complet sedentarismul, așa că am dezactivat internetul de pe telefon, verific știrile doar dimineața și seara și încerc să mă împrietenesc cu bicicleta de interior. Cu prietenii vorbesc tot după încheierea programului.

— Anamaria Maier
traducătoare

 

Sunt trei lucruri pe care le fac în fiecare zi: mă rog, lucrez și sunt atent la dovezile de speranță pe care mi le oferă Dumnezeu… Sunt copleșit de cât de multe lucruri frumoase pune Dumnezeu în fața mea ca să îmi modeleze credința, dragostea și speranța. 

— Adrian Neagu
șef de redacție

 

Sunt foarte selectivă cu știrile. Încerc să elimin lucrurile care îmi fac rău și să comunic cu oameni pozitivi. Îmi țin mintea ocupată lucrând la diverse proiecte, citind și rugându-mă. Nu împărtășesc în online temeri sau mesaje de panică, iar feed-ul meu s-a aliniat” și el, astfel încât nici nu prea aflu astfel de lucruri. Cred că am un Dumnezeu care mă iubește și lucrul acesta îmi oferă pace. 

— Ioana Dumitrescu
profesoară de limba engleză 

 

După cum spune Biblia, nu pot adăuga niciun centimetru la înălțimea mea, așa că aleg să nu mă îngrijorez. Analizez la rece fluxul de informații din mass-media, fără să mă las influențat de criza globală care va trece. Lucrez de acasă ca, dacă am luat vreun virus, să nu-l dau și altora. Îmi adaptez alimentația, astfel încât să consum cât mai multe fructe și legume. Mă hidratez cu apă și limonadă făcută de soția mea (cu lămâie, ghimbir și zmeură). Fac exerciții fizice și mă bucur că am mai mult timp ca să desenez.

— Dragoș Gârea
grafician

 

Lucrez destul de mult în fiecare zi, însă, dincolo de proiectele personale, am înțeles că este important să facem ceva și pentru comunitate sau să ne gândim cum, prin ceea ce facem, putem veni în sprijinul celor de lângă noi. Cum spunea un înțelept altădată, „căutând binele altora, îl găsim pe al nostru”.

— Filip Popovici
psiholog

 

Găsirea echilibrului personal nu e neapărat o preocupare a oamenilor, azi. Prioritare sunt făina și drojdia, dar viața este mai mult decât mâncare, băutură și îmbrăcăminte, după cum spune Biblia. Legat de echilibru, în contextul acestor zile, mi-am pus întrebarea: Care sunt lucrurile pe care le putem controla? Ca parte a răspunsului văd limitele mele, responsabilitățile mele și lucrurile importante asupra cărora mă concentrez. Acestea nu garantează liniștea, însă sunt un punct de pornire.

— Florin Matei
realizator emisiuni

 

În învălmășeala ultimelor evenimente, echilibrul și optimismul personal se manifestă ca o moștenire de tabieturi de natură spirituală cultivate în timp, cum ar fi igiena minții în prezența lui Dumnezeu. În plus, am descoperit ocazia de a avea grija celor dragi în ciuda „distanțării sociale”, și răgazul pentru încă o carte.

— Agnos Herțeliu
pastor


Trimite mai departe...
Articol semnat de
Redacția
Vezi toate articolele
Ce părere ai?

1 comentariu
Articol semnat de Redacția