ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

Dumnezeu, o rutină?

Trimite mai departe...

Rutină. Ne e plină viața de ea. Ne obișnuim să mergem la supermarketul cel mai apropiat, chiar dacă nu e, neapărat, cel preferat. Numim „prieteni” colegii de muncă doar pentru că îi vedem zi de zi. Ne obișnuim cu biserica din cartier pentru că e mai comod decât să batem un drum lung o dată sau de două ori pe săptămână în altă parte. Dăm drumul aceluiași CD în automobil săptămâni la rând deoarece e mai ușor decât să ne întindem să scotocim după altul nou.

Suntem creaturi atât de supuse obiceiului!

Capacitatea care ne-a fost dată pentru a ne ajuta să ne adaptăm unor condiții neprielnice a ajuns să ne definească, să ne înrobească.

Chiar și Biblia o deschidem și ne citim „porția” zilnică precum bifăm ceva în lista de cumpărături. Apoi ne plângem că viața noastră de credință e anostă, lipsită de „experiențe”.

O vorbă înțeleaptă spune că nu poți aștepta rezultate noi cu metode vechi. Și totuși, ne încăpățânăm să credem că se poate.

Apoi, vine o pandemie, iar lumea se dă peste cap. Dintr-odată nimic nu mai este obișnuit. Automatismele dau chix.

Supermarketul rămâne fără produsele noastre preferate. Munca se mută on-line și trebuie să ne adaptăm. Prietenii nu ne mai sunt la îndemână și întâlnirea cu ei necesită eforturi. Biserica nu le mai este deschisă tuturor, ci doar în limita spațiului disponibil.

Și-atunci alergăm la Biblie, o scuturăm de praf și, cu mentalitatea automatismului care vrea shortcuturi, căutăm în paginile ei o soluție magică. Dar Biblia nu este o carte de magie. Este o carte vie, care nu suportă rutina-rugina-ruina. E cartea care vrea și poate să te surprindă mereu. Nu o trata ca pe un horoscop, ca pe o carte de rețete sau ca pe o lectură „de bifat”!

Cel care a inspirat Biblia Își dorește o relație cu tine, iar relația înseamnă intenționalitate. Înseamnă voință. Înseamnă să faci eforturi conștiente ca să o păstrezi.

Nicio relație nu merge din inerție. Cu atât mai puțin cea cu Dumnezeu. Și totuși, ne așteptăm adeseori ca viața noastră spirituală să funcționeze exact așa.

Dumnezeul care a venit până în colțul acesta de univers așteaptă să dorim să Îl cunoaștem pe El, nu doar să cunoaștem despre El. Nu degeaba a zis prin profetul Ieremia (29:13):

„Mă veți căuta, și Mă veți găsi dacă Mă veți căuta cu toată inima.”


Pasionată de cuvinte și de sensurile lor, Ioana Dumitrescu a absolvit Facultatea de Litere a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și, în urmă cu 14 ani, a găsit o metodă de a se întoarce în lumea adolescenților: din spatele catedrei. Își petrece timpul printre ei, încercând un echilibru între Present Tense Simple și Present Life Complicated. De 7 ani încheiați a dat Ardealul pe sudul țării și predă la Liceul Teologic Adventist „Ștefan Demetrescu” din București.


Trimite mai departe...
Articol semnat de
Autor invitat
Vezi toate articolele
Ce părere ai?

Articol semnat de Autor invitat