ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

Erich Kästner despre curaj și înțelepciune

Trimite mai departe...

Îl știi pe Erich Kästner, n-ai cum să nu-l știi. E autorul cărții Emil și detectivii. Nu-ți mai amintești când ne uitam la diafilmul făcut după carte? Editura Arthur îi publică romanele pentru copii, iar cel mai recent apărut, Clasa zburătoare, include câteva sugestii ale autorului pentru tinerii cititori. Se potrivesc în peisajul actual, dominat de foamea după „motivație+inspirație”. Mi-a plăcut mai ales observația lui Kästner despre curaj și înțelepciune.

„Viața nu devine serioasă atunci când începi să câștigi bani. Nu începe cu asta și nici nu se termină așa. Nu vă spun toate lucrurile astea arhicunoscute pentru ca voi să vă țineți departe de ele, ferească! Și nici nu le spun ca să vă fie teamă. Nu, deloc! Fiți fericiți cât puteți de mult! Și fiți veseli până începe să vă doară burta de la atâta râs!

Doar că: nu vă păcăliți pe voi înșivă și nici nu vă lăsați păcăliți de alții! Învățați să priviți nenorocirea în ochi! Nu vă speriați când vi se întâmplă ceva rău! Nu renunțați dacă aveți ghinion! Țineți bărbia sus! În cele din urmă, tot o să faceți bătături.

Trebuie să deveniți tari, ca boxerii. Trebuie să învățați să primiți lovituri și să le faceți față. Altfel, o să amețiți încă de la prima palmă pe care v-o dă viața. Fiindcă, dragilor, viața are niște mâini uriașe.”

„[…] Și țineți bine minte ce vă zic: curajul fără înțelepciune este prostie, iar înțelepciunea fără curaj nu face doi bani! Sunt multe epoci în istoria lumii în care oameni proști au fost curajoși și cei înțelepți, lași. N-a fost bine.”

(Erich Kästner, Clasa zburătoare, Editura Arthur, 2019, pp. 15, 16.)

Cartea poate fi achiziționată de aici.


Trimite mai departe...
Articol semnat de
Florin Bică

Florin scrie cărți pentru copii, dar și poezii, eseuri, articole etc. Citește mai atent, dar mai puțin ca altădată. E cinefil, mai degrabă în direcția lui Kurosawa și a neorealismului italian, decât spre universul Marvel. Pe pământ, cerul lui sunt Adelaida și Mihnea, fiul lor. În cer, pământul lui e Dumnezeu.

Vezi toate articolele
Ce părere ai?

Articol semnat de Florin Bică