ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

Fake news despre Isus

Trimite mai departe...

Recentul documentar The Social Dilemma ne deschide ochii în fața câtorva riscuri. Unul dintre ele este acela de a deveni, chiar fără voia noastră, promotorii unor informații incomplete, incorecte sau vădit manipulatoare. Concret: „Fake news se propagă de 6 ori mai repede decât cele adevărate.” Crezi că ești imun?

[Hai să fac rapid o listă cu ce am văzut pe la prieteni: biserica a căzut în apostazie, papa dă semnalul, e ultima criză, legea duminicală e ca și semnată, Isus revine la data de, masoneria a preluat conducerea (sau iezuiții?), testul Covid îți implantează cipul, jos masca și 5G-ul, îngerii vestesc Evanghelia la triburi izolate (nu, povestea asta n-am mai auzit-o demult, dar am vrut să văd dacă mă urmărești).]

Uite trei știri false despre Isus, din vremea Lui.

De la Ioan Botezătorul au aflat toți despre venirea Împărăției lui Dumnezeu, de la mic la mare. Iar cel mai mare, supărat pe Evanghelie (good news), a hotărât decapitarea predicatorului (real news). Isus a trecut în prim-plan, vestirea Lui fiind pe buzele tuturor (breaking news). În scurt timp, Irod s-a trezit cu o avalanșă de păreri (fake news) despre Necunoscut…

„Cârmuitorul Irod a auzit vorbindu-se despre toate lucrurile săvârșite de Isus și stătea în cumpănă, neștiind ce să creadă. […] Cine este oare Acesta?” (Luca 9:7-9)

Ce știri circulau prin târg: (1) „unii ziceau că a înviat Ioan din morți” (crezută și de Irod – Matei 14:1-2); (2) „alții ziceau că s-a arătat Ilie”; (3) „și alții ziceau că a înviat vreun proroc din cei din vechime.” Neadevărate, dar aveau un cârlig. Secretul: un pic de adevăr, ceva din Biblie, împlinirea ieftină a unei așteptări scumpe, un erou-martir, speculație, paranormal, mărturii oculare, live! (exemple de fake news: Matei 5:11, Ieremia 18:18, Luca 21:8, 2 Tesaloniceni 2:2).

Isuse, Tu ce-ai face în situația asta?

Într-o zi, Isus le pune ucenicilor Săi întrebarea următoare: „Cine zic oamenii că sunt Eu?” (Luca 9:18). Ghici cum răspund apostolii! Repetând copy-paste ce spunea piața. Știau deci, erau la curent. Isus nu dă doi bani pe vorba lumii și nu stă să denunțe sau să demonteze ideile false. Dimpotrivă, se ocupă doar de ucenici și le pune întrebarea precisă: „Dar voi […] cine ziceți că sunt?” (v. 20).

Sunt uimit, citesc mereu cu accent pe voi (plus adversativul „dar”). Lasă târgul, lasă bârfitorii, dă-i încolo pe informatori, sfătuitori, irozi!

Omule, tu ce zici despre Isus?

Fără o relație personală cu El, fără a-L urma în paginile Scripturii și apoi în viața reală, vei fi în bătaia lumii. Unii îți vor vesti că Isus e reîncarnarea unui cutare (avatar). Alții vor mărturisi că se pogoară din cer sfinții și apar ici-colo, în locuri de pelerinaj. În fine, alții vor proclama că a înviat vreun profet (lucru nemaiauzit) și astfel vor deschide calea spiritismului.

Când apostolul Petru, vorbind în numele tuturor, dă răspunsul corect: „Tu ești Mesia” (Cel uns, Hristosul, Cel așteptat de veacuri), habar nu are ce spune! Pentru că adevărul lui, un adevăr prezent, este îmbibat de neadevăruri la fel de contemporane (am scris despre asta aici).

Nu e de mirare că, după răspunsul de nota 10 al lui Petru, „Isus le-a poruncit cu tărie să nu spună nimănui lucrul acesta” (Marcu 8:30) și „de atunci încolo, Isus a început să le spună ucenicilor Săi că El trebuie să meargă la Ierusalim, să pătimească…” (Matei 16:21). Aveau deci un adevăr (cum avem și noi despre a doua venire), sugrumat de așteptările hollywoodiene ale vremii lor. [Citește încă o dată lista de mai sus.]

Când au priceput tot? Abia după răstignire, după învierea lui Isus. Privind retrospectiv, după orice eveniment (Ioan 16:4), vom vedea mult mai clar cum au stat lucrurile. Atunci vom ști adevărul. „Veți cunoaște adevărul. Și adevărul vă va face liberi.” Așa scrie undeva în the Good News.


Trimite mai departe...
Articol semnat de
Christian Sălcianu

Cristi este un scorpion convertit, pasionat de Biblie. ESTJ, a făcut militărie în liceu, dar și-a luat gradele în teologie și litere. Pastor în Dublin, se califică în servant leadership la locul de muncă. Scrie, aleargă. O iubește pe Claudia. Și pe Iris.

Vezi toate articolele
Ce părere ai?

Articol semnat de Christian Sălcianu