ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

Fiul risipitor. Povestea unei întoarceri acasă

Trimite mai departe...

Pilda fiului risipitor s-ar detașa cu siguranță în urma unui sondaj privind pildele lui Isus preferate de cititorii Bibliei. Multora le e familiară imaginea mezinului care, arătând ca un cerșetor, se aruncă în brațele deschise ale tatălui. Totuși, pildei arhicunoscute, Henri J.M. Nouwen a reușit să-i dea un aer de prospețime. Mă refer la cartea sa Fiul risipitor. Povestea unei întoarceri acasă.

Nouwen nu face o exegeză a textului biblic, ci mai degrabă un comentariu aplicat. Îți explică pilda în așa fel încât să-i descoperi relevanța pentru tine, cititorul de azi.

Ineditul cărții stă în faptul că autorul combină trei surse – (1) pilda din Biblie, (2) propria experiență de păcătos (aflat în căutarea împăcării cu Dumnezeu) și (3) renumita pictură Întoarcerea fiului risipitor a lui Rembrandt. Îmbinându-le într-o biografie spirituală, Nouwen te conduce pas cu pas spre o concluzie pe care, în ce mă privește, n-am auzit-o până la el.

A te regăsi în ipostaza mezinului flușturatic sau a te vedea în oglindă cu fața prelungă și severă a fratelui mai mare, acestea sunt cele două interpretări tradiționale. Cartea lui Nouwen propune un pas mai departe, unul curajos, dar și logic.

Cititorul e cucerit și pus pe gânduri de multe dintre rândurile cărții. Dintre cele culese pentru sufletul meu îți las aici unul:

„Pe măsură ce mă pătrund de toate acestea, îmi dau seama că povestea tatălui și a fiilor săi pierduți spune că nu eu l-am ales pe Dumnezeu, ci Dumnezeu a fost Acela care m-a ales cel dintâi. Iată marele mister al credinței noastre. Nu noi îl alegem pe Dumnezeu. Dumnezeu ne alege pe noi.” (p. 141)

Fiul risipitor. Povestea unei întoarceri acasă a fost publicată de Editura Humanitas și poate fi achiziționată de aici.


Trimite mai departe...
Articol semnat de
Florin Bică

Florin scrie cărți pentru copii, dar și poezii, eseuri, articole etc. Citește mai atent, dar mai puțin ca altădată. E cinefil, mai degrabă în direcția lui Kurosawa și a neorealismului italian, decât spre universul Marvel. Pe pământ, cerul lui sunt Adelaida și Mihnea, fiul lor. În cer, pământul lui e Dumnezeu.

Vezi toate articolele
Ce părere ai?

Articol semnat de Florin Bică