ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

Genealogia lui Isus – plictis sau scandal?

Trimite mai departe...

Între cele mai plictisitoare pasaje din Scriptură sunt genealogiile, înșiruiri de neamuri fără vreo aparentă relevanță pentru cititorul de azi. Noul Testament așa începe, iar Evanghelia după Matei te întâmpină în cuvinte-cheie: „cartea neamului” (genealogia) lui Isus Hristos. Este însă o genealogie care include o serie de nume absolut scandaloase.

Avraam îl naște pe Isaac; Isaac îl naște pe Iacov; Iacov îi naște pe Iuda și frații lui – frumoasă istorie.

De la Iuda începe scandalul (nu că nașterile anterioare n-ar fi avut doza lor). Copilul lui Iuda este născut din Tamar. Aceasta, prima femeie numită în genealogia lui Isus, fusese… nora lui Iuda. Vorbim deci de un incest, un tată (socru) mers la o prostituată. Dar și de o văduvă luptătoare, doar deghizată în prostituată.  

Câteva versete și generații mai jos, un anume Naason (în Vechiul Testament este Nahșon) îl naște pe Salmon. Unii cred că Salmon ar fi fost unul dintre cei doi spioni evrei trimiși în Ierihon, când cu intrarea în țara promisă. Ar fi fost salvat de la moarte, ascuns în casa (de prostituție) a cărei stăpână era Rahav. Printr-o minciună, ea i-a salvat și s-a salvat de la distrugerea Ierihonului. Fapt e că Salmon s-a căsătorit cu Rahav: un ireparabil scandal sau o autentică răscumpărare.

Nu-i de mirare că fiul născut din Salmon și Rahav a fost Boaz. De ce? Burlacul adaugă al treilea rând de scandal al genealogiei, însurându-se cu o… moabită. Văduvă după un evreu, dar moabită. Trecutul strămoșilor ei era necurat: Lot, fiicele lui, Sodoma, incest, beție, Amon și Moab. Mari dușmani ai poporului evreu, despre aceștia s-a știut că niciodată nu aveau să intre în adunarea lui Israel. Rut o face, pe urmele fostei soacre. Boaz se căsătorește cu Rut: pașaport de moabită, credință de evreică.

În cea de-a patra instanță, împăratul David îl naște pe Solomon din… văduva lui Urie. Nu că David ar fi fost la înmormântarea comandantului său (neevreu) și acolo, din milă pentru văduva de război, i-ar fi propus în loc de pensie de urmaș să o ia la palat. (Ce istorie răscumpărătoare ar fi fost aici!) A fost un abuz și o imoralitate de răsunet.

Evanghelistule, de ce ai pus toate numele acestea în genealogia Domnului Hristos? De ce ai insistat pe aceste femei, și nu pe oricare altele?

Ce avea de înțeles un evreu pur-sânge de aici? Ce avea de înțeles un creștin, venit din negura „neamurilor”?

Matei scrie genealogia lui Isus așa pentru a demonstra că integrarea neamurilor în poporul lui Dumnezeu a fost ideea Lui încă de la început (Pavel confirmă în Efeseni 3:1-7). Pentru a ne da speranță tuturor, indiferent de greșelile făcute în viață. Pentru a arăta că Mesia – Hristosul – este reprezentantul tuturor credincioșilor, după cum ADN-ul stâlcit al omenirii a fost pe deplin purtat de El.

Ultima dintre femeile cu scandal în genealogia derulată de Matei este Maria. Fecioara. Gravidă înainte de căsătorie, și înainte de a fi cunoscut bărbat, experiența ei rămâne incontestabilul scandal al istoriei creștine până în ziua de azi.

Parcurgând genealogia lui Isus, mă regăsesc cu părere de rău dar și cu speranță în experiența femeilor Tamar, Rahav, Rut și Bat-Șeba (și în bărbații lor). Răscumpărat avant la lettre, nu mă poticnesc în scandalul adus de Fiul Mariei, zămislit de la Duhul Sfânt.


Trimite mai departe...
Articol semnat de
Christian Sălcianu

Cristi este un scorpion convertit, pasionat de Biblie. ESTJ, a făcut militărie în liceu, dar și-a luat gradele în teologie și litere. Pastor în Dublin, se califică în servant leadership la locul de muncă. Scrie, aleargă. O iubește pe Claudia. Și pe Iris.

Vezi toate articolele
Ce părere ai?

Articol semnat de Christian Sălcianu