ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

God of No Fixed Address. From Altars to Sanctuaries, Temples to Houses

Trimite mai departe...

O carte despre altare, sanctuare, temple… boring, ai putea zice. Îți aduci însă aminte de refrenul trupei Taxi, „Dumnezeu preferă lemnul, / lemnul și spațiile mici”? În esență, Jean-Claude Verrecchia îți explică de ce e adevărat refrenul acesta.

God of No Fixed Address („Dumnezeu fără domiciliu stabil”) a apărut mai întâi în limba franceză (Dieu sans domicile fixe, Vie et Santé, 2013) și te poartă pe câteva „itinerarii”, cum le numește autorul.

Urmărind istoria relațiilor dintre Dumnezeu și oameni, Verrecchia scoate în evidență dorința fundamentală a lui Dumnezeu: să fie în mijlocul oamenilor pe care i-a creat. Iar dorința aceasta este exprimată cel mai bine chiar de numele Copilului care urma să se nască: Emanuel – „Dumnezeu cu noi”.

Dumnezeu nu are nevoie, spune autorul, de forme exterioare (cultice, arhitecturale), ci de fond, de relația personală cu credinciosul. Iar, în demersul acesta, „formele” mai mult încurcă. Pentru că tentația este mare să Îl baricadăm pe Dumnezeu în clădiri reci și ceremonii mecanice și să Îi refuzăm exact ceea ce Își dorește: o legătură 24/24, 7/7 cu El. În momentul în care fondul lipsește, forma Îi produce repulsie lui Dumnezeu.

Cartea te va purta prin Biblie, arătându-ți cum s-a transformat de-a lungul timpului locul de întâlnire dintre Dumnezeu și om. Călătoria e ca un roller-coaster: începi domol, dar plonjezi dintr-odată, fără veste, în mijlocul unei perspective noi. Și asta, de mai multe ori. E posibil ca, la finalul ei, coafura ta de creștin convențional să fie pentru totdeauna ruinată.

Varianta în limba engleză este disponibilă aici, iar cea în limba franceză aici.


Trimite mai departe...
Articol semnat de
Cristinel Sava

Cristinel scrie, cântă și vânează (greșeli de exprimare). Are un doctorat în filologie și îi place să stea cu nasul în cărți și manuscrise vechi. Când nu face asta, este tată pentru Radu, Ioana și Maria și soț pentru Cristina, pe care o iubește încă din clasa a 9-a.

Vezi toate articolele
Ce părere ai?

Articol semnat de Cristinel Sava