ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

Hristos, ca un hoț

Trimite mai departe...

Când compară revenirea Sa cu spargerea unei case de către hoți (Matei 24:42-44), Hristos nu spune că intenția Lui este să-i prindă cu mâța-n sac – Gotcha! –, adică nepregătiți, pe cât mai mulți sau chiar pe toți.

Sensul afirmației Lui este că – fie capre, fie oi (Matei 25:31-33) – toți oamenii vor fi luați prin surprindere. Ca atunci când, întorcându-se din vacanța în Grecia, omul își găsește ușa spartă, casa răscolită, iar picassourile și bijuteriile, furate. Nu se aștepta la așa ceva. Uluire totală!

Oricine admite posibilitatea de a fi jefuit. Dar mulți ațipim cu gândul: „Mie n-o să mi se-ntâmple. Sunt pe fază!”

Caracterul surprinzător al celei de-a doua veniri a lui Hristos este sugerat și în pilda celor zece fecioare care așteptau venirea mirelui. Acesta, de parcă ar fi urmat buna tradiție a mireselor de pe la noi, a întârziat la propria nuntă. Tot așteptându-l, fecioarele au adormit de-a binelea. Sosirea mirelui le-a luat prin surprindere pe toate. Reține detaliul acesta!

Istoria de două mii de ani a creștinismului oferă multe exemple de socoteli pe care oamenii și le-au făcut tocmai cu scopul de a evita caracterul neașteptat al celei de-a doua veniri. Unii au calculat (și calculează încă) ziua. Alții fac liste cu „semne împlinite”, pe baza principiului „cu cât sunt mai multe semne, cu atât e mai aproape venirea”.

Îți amintești din anii de școală când unul stătea de șase, iar restul își vedeau de treburi în liniște? Și-apoi, când se auzea un „șase!” scrâșnit printre dinți, toți își ocupau locurile ca să-i găsească proful… cuminți? Cam așa ne închipuim uneori așteptarea Lui, ca și cum am putea prevedea cam când se vor precipita evenimentele pentru a ne astâmpăra înainte de apariția Domnului pe nori. („Bună ziua, copii! Ați fost cuminți?” „Daaa…”)

Războaiele, foametea, cutremurele și epidemiile – atât de des citate de unii, din Matei 24 – n-au fost niciodată un semnal de alarmă care să indice anul/luna/ziua/ora întoarcerii lui Hristos. Ele au fost și sunt doar semnale de alarmă care să ne aducă aminte că viața-i fragilă și efemeră și că trebuie să ne întoarcem la Hristos cât încă mai avem timp. Lucrurile acestea „trebuie să se întâmple” (24:6), ele fiind doar „începutul durerilor” (24:8).

Stăpânul casei nu știe când va veni hoțul să-l jefuiască. De aceea trebuie să găsească o soluție permanentă, care să funcționeze chiar și când doarme. Știu. Te gândești la instalarea unui sistem de alarmă. Doar că, în perspectiva celei de-a doua veniri a lui Hristos, alarma dă în vileag hoțul din interior. Ai intuit, probabil, care e alarma la care mă gândesc.

Mă refer la conștiința umană.

Dumnezeu îți poate vorbi prin conștiință ca să te călăuzească spre împăcarea cu El atunci când te vei ruga fără teamă: „Amin! Vino, Doamne Isuse!” Accentul mesajului despre a doua venire n-a fost niciodată pe când, ci pe cum, pe pregătire, pe etica așteptătorului.

Observ în cuvintele lui Hristos paradoxul hoției cinstite. El va veni ca un hoț, dar, spre deosebire de hoți, mi-a spus mai dinainte ce va face și ce am eu de făcut știindu-I planul mai dinainte. El vine nu să-mi ia ceva pe nedrept, ci să-mi dăruiască ceva pe nedrept – mântuirea pe care nu o merit. Revenirea Lui mă va lua prin surprindere, dar mi-a pus la dispoziție toate informațiile pentru ca surpriza să fie plăcută.

Hristos se întoarce ca un hoț. Eu îl aștept ca o santinelă.


Trimite mai departe...
Articol semnat de
Florin Bică

Florin scrie cărți pentru copii, dar și poezii, eseuri, articole etc. Citește mai atent, dar mai puțin ca altădată. E cinefil, mai degrabă în direcția lui Kurosawa și a neorealismului italian, decât spre universul Marvel. Pe pământ, cerul lui sunt Adelaida și Mihnea, fiul lor. În cer, pământul lui e Dumnezeu.

Vezi toate articolele
Ce părere ai?

Articol semnat de Florin Bică