ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

În sânul lui Avraam

Trimite mai departe...

„Era un om bogat, care se îmbrăca în porfiră și in subţire și în fiecare zi ducea o viaţă plină de veselie și strălucire. La ușa lui, zăcea un sărac numit Lazăr, plin de bube. Și dorea mult să se sature cu firimiturile care cădeau de la masa bogatului; până și câinii veneau și-i lingeau bubele.

Cu vremea, săracul a murit și a fost dus de îngeri în sânul lui Avraam. A murit și bogatul și l-au îngropat. Pe când era el în Locuinţa morţilor, în chinuri, și-a ridicat ochii în sus, a văzut de departe pe Avraam și pe Lazăr în sânul lui și a strigat:

‘Părinte Avraame, fie-ţi milă de mine și trimite pe Lazăr să-și înmoaie vârful degetului în apă și să-mi răcorească limba, căci grozav sunt chinuit în văpaia aceasta.’ 

‘Fiule’, i-a răspuns Avraam, ‘adu-ţi aminte că, în viaţa ta, tu ţi-ai luat lucrurile bune, și Lazăr și-a luat pe cele rele; acum, aici, el este mângâiat, iar tu ești chinuit. Pe lângă toate acestea, între noi și între voi este o prăpastie mare, așa ca cei ce ar vrea să treacă de aici la voi sau de acolo la noi să nu poată.’ 

Bogatul a zis: ‘Rogu-te dar, părinte Avraame, să trimiţi pe Lazăr în casa tatălui meu, căci am cinci fraţi, și să le adeverească aceste lucruri, ca să nu vină și ei în acest loc de chin.’ Avraam a răspuns: ‘Au pe Moise și pe proroci; să asculte de ei.’

‘Nu, părinte Avraame’, a zis el, ‘ci, dacă se va duce la ei cineva din morţi, se vor pocăi.’ Și Avraam i-a răspuns: ‘Dacă nu ascultă pe Moise și pe proroci, nu vor crede nici chiar dacă ar învia cineva din morţi.’” 

__________

În relatarea din Luca 16:19-31, Isus vorbește despre viața asta și despre cealaltă ilustrând două scene din viața unui bogat și a unui sărac. În viața asta, unul huzurește, și altul pătimește; pe lumea ailaltă, e invers. Mare lucru, am spune, știm povești de-astea… Da, dar, vor zice unii, nu e poveste, e realitate: uite, iadul există, după moarte, undeva jos, chinuri grozave, văpăi. Ca alea zugrăvite pe zidul bisericii!

Puțini ridică ochii la dialogul deschizător de minți: Ce faci cu bogățiile din viața asta? Ce nu mai poți schimba după moarte nici cu o mie de pomeni? Pe cine să crezi, Scriptura sau „strigoii”?

Ajunși dincolo, fiecare pe un tărâm aparte, cei doi se raportează la patriarhul Avraam, care se pare că e împărțitorul de dreptate. Fostul bogat cere o dispensă: să vină Lazăr (cuibărit în sânul lui Avraam) și să-l răcorească un pic, ușurându-i chinul. Refuz clar: s-a întors roata. Plus că nu trece nimeni de la unii la alții (deci nu există „vămile”?). 

Omul pricepe și cere ca Lazăr să fie trimis ca întors din morți și să-i avertizeze frații. Nu e nevoie, zice Avraam, viii au Biblia (pe Moise și pe proroci). Bogatul insistă: vor crede unul întors de pe lumea ailaltă. Avraam infirmă: dacă nu cred ce stă scris, nu vor crede nici învierea. 

Uite zece indicii că aceasta este o pildă: 

  1. „era un om…” (așa începe Isus și alte pilde); 
  2. „sânul lui Avraam” este un tărâm de mit, de negăsit în Scriptură (o fi fost și Noe acolo?); 
  3. „locuința morților” este în Scriptură un loc tăcut, fără nicio activitate; 
  4. personajul principal e Avraam, Dumnezeu lipsește; 
  5. dialogul „Părinte”/„Fiule” este clasic de poveste; 
  6. radicala răsturnare de situație e tipică unui tâlc; 
  7. axa discuției este pe verticală, sus/jos, departe, prăpastie; 
  8. elemente imaginare: cu un vârf de deget în apă răcorești un chinuit de văpăi; 
  9. Lazăr, cu nume, pare a fi simbolul viitorului înviat din morți (Ioan 11); 
  10. Bogatul, anonim, îi reprezintă pe… toți bogătașii batjocoritori de la începutul capitolului. 

Dacă e pildă, atunci o vei citi deslușindu-i adevărul simplu: fă-ți pomană acum cu cel sărac, cum zice Cartea, altfel nu te mai pomenește nici Sfântul.

Articol publicat și în revista Reperele credinței, nr. 3/2021.


Trimite mai departe...
Articol semnat de
Christian Sălcianu

Cristi este un scorpion convertit, pasionat de Biblie. ESTJ, a făcut militărie în liceu, dar și-a luat gradele în teologie și litere. Pastor în Dublin, se califică în servant leadership la locul de muncă. Scrie, aleargă. O iubește pe Claudia. Și pe Iris.

Vezi toate articolele
Ce părere ai?

Articol semnat de Christian Sălcianu