ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

Ingredientul-cheie pentru creșterea spirituală

Trimite mai departe...

Conceptul de „creștere spirituală” este provocator. „Creștere” sugerează ceva concret, material, măsurabil în mod obiectiv. Dar dimensiunea „spirituală” îl face subiectiv, greu de cuantificat. Biblia, autori creștini și studii contemporane arată că se poate măsura „creșterea spirituală”. Un studiu-mamut de câteva milioane de dolari a identificat și catalizatorul-minune.

Pragmatic, o megabiserică americană a dorit să știe care sunt programele ei cele mai eficiente în ce privește creșterea spirituală a membrilor. Apelând la experți în cercetare, a demarat în anul 2004 proiectul REVEAL, un sondaj asupra vieții spirituale. Rezultatul a șocat ca alarma de incendiu – credeau că, cu cât ești mai implicat la biserică, cu atât mai mult crești spiritual. Ba!

(Așa știam și noi…)

După trei ani au publicat cartea Reveal: Where Are You? Schimbările pe care le-au făcut în biserică au dus la renașterea ei, iar instrumentul REVEAL a fost preluat apoi de alte biserici. După alți patru ani, în 2011, timp în care au fost intervievați peste 250.000 de credincioși din peste 1.000 de biserici, concluziile au fost publicate în cartea Move: What 1,000 Churches Reveal about Spiritual Growth.

Dacă te-ar întreba, tu ce înțelegi prin creștere spirituală?

Când abordează subiectul, autorii creștini folosesc diferite expresii: creștere în credință, dezvoltare spirituală, formare spirituală, a deveni „hristocentric” sau un clasic Imitatio Christi. Formula biblică este „creștere în Hristos” (Efeseni 4:15). Răspunsul meu: creșterea spirituală este transformarea omului în direcția asemănării cu Hristos în caracter și în acțiuni.

Există etape ale creșterii spirituale? Cercetătorii REVEAL au identificat patru. Te regăsești ușor.

La început ești un căutător, în „explorarea lui Hristos”. Ești interesat de credință, pui temelia prin învățături, atitudini și ajungi la etapa în care „crești în Hristos”. Accentul acum este pe o relație personală cu Hristos, consolidată prin practici spirituale (studiu, rugăciune). Treptat vii mai în „apropiere de Hristos”, căutând ajutorul Lui zilnic. Pe măsură ce prezența lui Hristos cucerește reduta egocentrismului, viața ta devine una „hristocentrică”, în care te sacrifici. „Hristos trăiește în mine”, zicea Pavel (Galateni 2:20).

Simți că ai stagnat? Poți face ceva ca să crești.

Cercetătorii REVEAL au identificat 25 de catalizatori spirituali. Unul te va interesa în mod deosebit, pentru că a fost observat în toate etapele și pe întreg parcursul ca fiind „cel mai puternic catalizator al creșterii spirituale”.

În cuvintele raportului, „nimic nu are un impact mai mare asupra creșterii spirituale ca reflecția asupra Scripturii”. Spune-i cugetare, meditație, gândire la…

Asta-i cheia!

Vrei să măsori asta cu alte exerciții spirituale (rugăciune, activități misionare, post etc.)? Ei bine, continuă raportul, „în comparație cu oricare alte practici spirituale, reflecția asupra Scripturii are de departe o influență cu mult mai mare”. Nenegociabil, autorii concluzionează:

„Fără obiecții. Fără comentarii. Când vine vorba de creștere spirituală, nimic nu depășește Biblia.”

Recomandarea lor este cuceritoare:

„Dacă bisericile ar căuta să facă un singur lucru pentru a-i ajuta pe oameni aflați la orice nivel spiritual să crească în relația lor cu Hristos, atunci alegerea este fără echivoc. Ar trebui să-i inspire, să-i încurajeze, să le ofere oamenilor instrumentele necesare pentru a citi Biblia – în special pentru a reflecta asupra Scripturii în procesul de căutare a sensului vieții.”


Trimite mai departe...
Articol semnat de
Christian Sălcianu

Cristi este un scorpion convertit, pasionat de Biblie. ESTJ, a făcut militărie în liceu, dar și-a luat gradele în teologie și litere. Pastor în Dublin, se califică în servant leadership la locul de muncă. Scrie, aleargă. O iubește pe Claudia. Și pe Iris.

Vezi toate articolele
Ce părere ai?

Articol semnat de Christian Sălcianu