ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

Inteligența spirituală (SQ) — The Ultimate Intelligence

Trimite mai departe...

La început a fost IQ-ul… Și am crezut că asta e inteligența, am făcut teste, am comparat scoruri, am urmărit genii. Apoi a devenit cunoscută inteligența emoțională (EQ). Am învățat să ne identificăm, să ne controlăm și să ne folosim emoțiile pentru a comunica mai bine, pentru a face față provocărilor. 

Autorii Danah Zohar și Ian Marshall (soți) arată că există o a treia inteligență, spirituală, pe care o numesc „the ultimate intelligence”. Cartea SQ: Spiritual Intelligence — The Ultimate Intelligence (1999) a fost prima care a dezvoltat pe deplin conceptul de inteligență spirituală.

Ce inteligență mai e și asta?

Cea care te face să îți pui întrebările fundamentale (ultimate) ale vieții. Viața omului, cu încercările, tragediile sau realizările ei, te face uneori să te oprești, fie că ești în valea disperării, fie în culmea succesului. Te gândești la sensul vieții (scop, direcție), la motivații, valori, viziuni, speranțe. 

Computerele au IQ, ne întrec de departe la anumite operațiuni. Animalele au EQ, uneori ne dau mari lecții la capitolul atașament. Dar numai omul se întreabă „de ce” se întâmplă cutare lucru. Aici este aria SQ. Aici este inteligența sufletului. 

Ții în brațe un nou-născut; sau citești un diagnostic de coșmar. Ai speranțe, ai temeri. Ai vrea să știi mai mult. SQ e cea care te ajută să plasezi o realitate imediată într-un context mai larg, pe care nu-l percepi neapărat cu ajutorul simțurilor, al rațiunii, al experienței.

Să găsești răspunsurile, să le accepți (sau să accepți că nu le ai).

Și, cel mai important, să obții pacea.

Suntem spiritually dumb atunci când acceptăm statutul de victimă a hazardului orb, aruncați în centrifuga vieții. Secătuiți, lipsiți de un sens profund, „suntem prinși în realitatea fragmentată de la periferia vieții. […] Ca rezultat, foarte des căutăm un sens în elemente distorsionate sau activități periferice precum materialism, imoralitate sexuală, răzvrătire aiurea, violență, abuz de droguri, ocultism New Age.”

_____

Paradoxal, SQ nu poate fi cuantificată. Dar o vezi la lucru și poate fi dezvoltată. O vezi în omul așezat, care și-a găsit centrul în viață. O vezi în marii lideri ai lumii (servant leadership) care au murit pentru idealuri și valori. O dezvolți când îți formezi și exprimi o opinie (chiar nepopulară), indiferent ce crede mulțimea din jur.

Știi cine ești, știi ce crezi și de ce.

Ironia cărții? Autorii afirmă deschis: inteligența spirituală nu e neapărat legată de o religie și nici măcar de faptul de a fi religios. Te pune pe gânduri? 

P.S. Primul capitol al cărții se încheie cu un citat din God in Search of Man (Abraham Joshua Heschel): „Suntem mai aproape de Dumnezeu când punem întrebări decât când credem că avem răspunsurile.” 


Trimite mai departe...
Articol semnat de
Christian Sălcianu

Cristi este un scorpion convertit, pasionat de Biblie. ESTJ, a făcut militărie în liceu, dar și-a luat gradele în teologie și litere. Pastor în Dublin, se califică în servant leadership la locul de muncă. Scrie, aleargă. O iubește pe Claudia. Și pe Iris.

Vezi toate articolele
Ce părere ai?

Articol semnat de Christian Sălcianu