ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

Ispitele unui lider creștin: relevanța, spectacolul și puterea

Trimite mai departe...

Preot hirotonit la doar 23 de ani, Henri J.M. Nouwen a studiat teologie și psihologie. A predat două decenii în școli teologice renumite, la universitățile Notre Dame, Yale și Harvard. Trecând pragul vârstei de 50 de ani, a ales să slujească într-o instituție de îngrijire a persoanelor cu… handicap mintal sever.

Așa că m-am mutat de la Harvard și am plecat spre L’Arche, de la cei mai buni și mai strălucitori, care-și doreau să ajungă să conducă lumea, la bărbați și femei a căror comunicare se reducea la câteva cuvinte și care erau considerați, în cel mai fericit caz, între ultimii de care societatea ar avea nevoie. A fost o mutare foarte grea și dureroasă.”

Slujindu-le mai bine de un deceniu celor crunt limitați la nivel mintal, a scris cartea În numele lui Isus ca o reflecție asupra a ceea ce înseamnă leadership creștin azi. Viziunea autorului se bazează pe două istorii biblice, ancorându-se în (1) modul în care Isus a răspuns ispitelor din pustiu (Matei 4:1-11) și (2) modul în care Isus l-a chemat pe Petru să-L urmeze (Ioan 21:15-19).

Prima ispită este aceea de a face ceva cu adevărat relevant – prefă pietrele în pâine. Știi ce înseamnă asta: să ajuți săracii, să vindeci bolnavii, să faci ceva care să aducă un plus societății. Să nu fii popă, mereu ultimul la care apelează omul, după doctor, psiholog, consilier, politician, inginer, expert… În fața eșecului perceput, Domnul te întreabă: „Mă iubești?” Soluția este să stai în rugăciune contemplativă în fața Lui, să înveți de la El.

A doua ispită este să faci ceva spectaculos – aruncă-te, riscă! Fă o cascadorie care să-i dea pe spate pe toți și să nu mai contenească aplauzele! Fii un star, un erou! Evident, prin propria putere, voință, capacități. Ca să scapi de ispita aceasta, Domnul îți zice: „Treci și hrănește turma!” Slujește-le altora! Nu ești tu pe primul loc. Cu alte cuvinte, servant leadership. (Este important să fii transparent față de ceilalți, să te mărturisești ca vulnerabil, și limitat, și rănit, și la fel de frânt ca aceia cărora le slujești.)

A treia ispită este să fii puternic, dominant – vei avea și vei putea… totul. Iar veșmântul periculos al acestei ispite – cea mai puternică” – este când ți se sugerează că ai nevoie de putere ca să vestești… Evanghelia. Soluția este să te supui. Domnul îți spune: „Altul te va încinge.” Nu e un leadership de putere și control, ci unul de dezgolire de putere și unul de smerire, în care, ce să vezi…, te descoperi mai asemenea lui Hristos.

„A avea gândul lui Hristos, care nu s-a agățat de putere, ci S-a golit pe Sine, luând chipul unui rob, nu este ceva ce ți se spune în majoritatea seminarelor. De fapt, tot ce e în lumea noastră plină de concurență și de ambiție luptă împotriva acestui gând.”

Mutarea lui Nouwen de la Harvard către L’Arche l-a făcut să conștientizeze cât de mult îi fusese deturnată propria viziune despre leadershipul creștin:

De prea multe ori am văzut în a fi relevant, a fi popular și a fi puternic ingredientele unei slujiri eficiente. Adevărul este însă că acestea nu sunt aspirații, ci ispite.”

Pentru Nouwen, a accepta planul lui Dumnezeu pentru tine înseamnă a gândi, a vorbi, a acționa nu în nume propriu, ci în numele lui Hristos (de aici titlul cărții). Când întrebarea liderului creștin doritor de relevanță, spectacol și putere este: Doamne, să stau la dreapta sau la stânga Ta?”, Isus întreabă simplu: Mă iubești?

Probabil că aceasta a fost marea Lui ispită din pustiu, deghizată în toate cele. Iar creștinul – eu, tu, Petru, Nouwen, liderul – Îi va răspunde Domnului nu în culmea gloriei și a realizărilor personale, ci cu o trădare în spate, cu o nevrednicie cronică, printre dureri… Dar și cu o dorință curată de a merge mai departe în numele lui Isus.


Trimite mai departe...
Articol semnat de
Christian Sălcianu

Cristi este un scorpion convertit, pasionat de Biblie. ESTJ, a făcut militărie în liceu, dar și-a luat gradele în teologie și litere. Pastor în Dublin, se califică în servant leadership la locul de muncă. Scrie, aleargă. O iubește pe Claudia. Și pe Iris.

Vezi toate articolele
Ce părere ai?

1 comentariu
Articol semnat de Christian Sălcianu