ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

Isus Hristos, speaker motivațional

Trimite mai departe...

De-a lungul timpului, Hollywoodul (și îl folosesc ca termen generic pentru lumea cinematografiei și a entertainmentului) L-a „pocit” pe Isus în fel și chip. L-a făcut superstar, vânător de vampiri, afro-american sau chiar homosexual. Mai nou, unii încearcă să vândă publicului un Isus speaker motivațional. Nu în sensul de a-L personifica pe Isus în felul acesta, ci încercând să prezinte principiile Lui în limbajul bombastic al dezvoltării personale.

Mi-au trecut recent prin mână o serie de materiale devoționale. Pe unele le miroseam încă de la început că sunt scrise de autori care cochetează cu domeniul coachingului și al vorbirii motivaționale. Și ce să vezi? O scurtă căutare pe Facebook îmi dădea dreptate.

Esența acestui tip de discurs o știi prea bine: puterea e la tine, ești creat pentru un scop măreț, descoperă măreția și puterea din tine, atinge-ți potențialul maxim și depășește-l chiar. Cu alte cuvinte, texte goale, bombastice, care nu mă hrăneau sufletește pe mine, ca cititor creștin, așa cum ar trebui să o facă niște texte devoționale.

M-am gândit atunci cum ar fi stat astfel de cuvinte în gura lui Isus. Ce s-ar fi ales de oamenii cărora Isus le-a schimbat viața la 180 de grade dacă El nu ar fi făcut altceva decât să le spună: „Știu că poți. Ai fost creat pentru măreție. Eu sunt aici ca să te ajut să îți descoperi puterea pe care o ai în tine și să îți atingi potențialul. Sunt aici ca să îți spun că și alții au reușit. Sunt aici să îți spun că și tu vei reuși. Cu ajutorul meu, îți vei descătușa adevărata forță și vei deveni ceea ce ai fost creat să fii, vei deveni o versiune mai bună a ta, te vei mântui”?

Cred că ești de acord cu mine: e apă de ploaie! Un astfel de Isus nu ar fi rămas în istorie. Un astfel de Isus nu ar fi meritat să fie ținut minte. Un astfel de Isus nu ar fi putut ajuta omul aflat pe panta decadentă a păcatului.

De păcat nu scapi cu dezvoltare personală. De păcat nu scapi spunându-ți că ești ok și că poți mai mult, ci bătându-te în piept ca vameșul (Luca 18:13) și văzându-te așa cum ești: cel mai mare dintre păcătoși, cum spunea apostolul Pavel (1 Timotei 1:15).

Adevărata reabilitare nu vine din încurajări și din căutarea forțelor în tine însuți, ci se obține privind la Altul și primind forță de la El prin Duhul Sfânt.

Indiferent că a avut de-a face cu vameși, adulteri și adultere, fețe bisericești, bolnavi, tâlhari sau tineri bogați în căutarea atingerii succesului suprem, Isus a știut să pună punctul pe i și să identifice concret problema: „Ești păcătos, dar Eu nu te condamn. Du-te și nu mai păcătui!” Iar oamenii aceia căpătau aproape instantaneu o viață nouă, cu accent pe smerenie, nu pe orgoliul de a fi cineva. Metodă mai eficientă decât oricare alta, fie ea și certificată. Se numește simplu: pocăință.

Ca să fie Mântuitor al omenirii, Isus Hristos nu putea fi speaker motivațional. Ca să duci astăzi cuvintele Lui de încurajare, nu o poți face îmbrăcându-le în haina formulărilor superficiale și seci deprinse pe la diverse școli de coaching. Trebuie să rămâi la substanța și metoda Lui, care e certificată de Dumnezeu.


Trimite mai departe...
Articol semnat de
Cristinel Sava

Cristinel scrie, cântă și vânează (greșeli de exprimare). Are un doctorat în filologie și îi place să stea cu nasul în cărți și manuscrise vechi. Când nu face asta, este tată pentru Radu, Ioana și Maria și soț pentru Cristina, pe care o iubește încă din clasa a 9-a.

Vezi toate articolele
Ce părere ai?

1 comentariu
Articol semnat de Cristinel Sava