ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

Îți voi da cheile Împărăției

Trimite mai departe...

Când Domnul i-a spus lui Petru: „Ție îți voi da cheile Împărăției și orice vei lega pe pământ va fi legat și în ceruri…” (Matei 16:19), apostolului i-ar fi crescut aripe, ca Luceafărului. Așa cred unii, de secole întregi văzându-l deținătorul cheilor, la poarta Raiului. Oamenii bisericii se cred și ei (dez)legătorii lumii. Textul e citit însă într-o cheie greșită.

Vorba Domnului nu a fost înțeleasă de apostoli așa cum o spunem noi. Am dovezi de strașnic bun-simț, ca să pricepi că Cerul nu e secretariatul protopopiatului.

Te iau ușor: dacă ar fi priceput ei, apostolii, primatul lui Petru, oare s-ar mai fi certat la Cina Domnului (vezi Luca 22:24) care din ei să fie primul? Dacă Petru avea să dețină cheile, atunci ce le-ar mai fi rămas fiilor lui Zebedei, porecliți și „fiii tunetului” (Marcu 3:17)? Ții minte că au cerut să șadă la dreapta și la stânga Domnului, stârnind mânia celorlalți, nu neapărat a lui Petru (Marcu 10:41).

Dar, ca să nu zici că interpretez Biblia cu mantă, ți-l aduc pe Petru în prim-plan. Nu, nu despre trădarea lui vreau să vorbesc, nici despre faptul că Pavel l-a făcut knock-out… (ține-le minte totuși, că nu sunt deloc de lepădat). Hai să vezi cum a manifestat el însuși înțelegerea spusei lui Isus!

Faptele apostolilor, capitolul 10. Petru a primit chemarea de la Duhul Sfânt să se ducă în casa lui Corneliu, ofițer roman, necircumcis. Dacă ar fi fost mare legător și dezlegător, Petru s-ar fi dus fluierând. Știi că s-a codit. Nu o dată. Abia a treia oară, descuiat la minte, a pornit la drum. Și „când era să intre Petru, Corneliu, care-i ieșise înainte, s-a aruncat la picioarele lui și i s-a închinat. Dar Petru l-a ridicat și a zis: «Scoală-te, și eu sunt om!»” (10:25,26). Fin. Departe de-un po/papă cu pretenții. Atunci s-au dezlegat neamurile (11:28).

Mai înainte, Petru fusese chemat alături de Ioan să certifice de la Ierusalim vestirea Evangheliei în situri neautorizate, precum Samaria (vezi Faptele apostolilor, capitolul 8). Au dat nas în nas cu un alt Simon, fost vrăjitor, proaspăt botezat. Aflat încă sub puterea întunericului, Simon Magul căuta să le dea bani pentru a căpăta și el putere bisericească (până azi îi zice simonie). Petru l-a încuiat scurt: „Banii tăi să piară împreună cu tine, pentru că ai crezut că darul lui Dumnezeu s-ar putea căpăta cu bani. […] Pocăiește-te dar de această răutate și fă-mi o rugăciune ca să îți iert gândul acesta al inimii tale” (Faptele apostolilor 8:20,22).

Evident că nu scrie așa (ia Biblia și vezi cu ochii tăi). Dacă Petru și Ioan de alături puteau lega și dezlega pe loc orice păcate (vezi în Matei 18:18 sau Ioan 20:23), atunci ce rost să-l mai trimită pe vrăjitor la poarta Raiului?

Două lucruri sunt clare:
Petru nu a avut primat între apostoli și nici nu a avut putere de iertare a păcatelor oamenilor.

Și atunci, zi tu: De fapt, ce chei le-a dat Isus urmașilor Lui?

Într-o ocazie le-a amintit unora de „cheia cunoștinței” (Luca 11:52). Azi, cheia asta se poartă atârnată de nume și se citește pi-eici-di. Vorbindu-le deci cărturarilor și fariseilor care (credeau că ei) o dețineau, Domnul a spus: „Voi ați pus mâna pe cheia cunoștinței: nici voi n-ați intrat, iar pe cei ce voiau să intre i-ați împiedicat să intre.” Natural, întreb și eu: unde? Răspunsul este evident (vezi Matei 23:13): „Voi închideți oamenilor împărăția cerurilor…”

Deci poarta împărăției este totuși undeva pe aici… Iar cunoștința nu e cea a slovei, ci aceea a mântuirii, „care stă în iertarea păcatelor” (Luca 1:77), în cunoașterea lui Dumnezeu și a lui Isus Hristos (Ioan 17:3). Într-un adevăr care te va face liber (Ioan 8:32).

De la vorba spusă lui Petru și până azi, cheia Împărăției cerurilor nu e apanajul preoțimii și nici al buchisitorilor de iote. Dimpotrivă, e la (înde)mâna tuturor credincioșilor (1 Petru 2:9-10). Împărăția nu se ia cu cheia, ci cu năvala pocăinței, a unei minți dezlegate (Matei 11:12; Luca 7:29). Că citești o pagină de Scriptură sau dai un click pe linkul cel bun, ești pe prag de Împărăție.

Intră și, astfel, vei lăsa loc ca și alții să intre!


Trimite mai departe...
Articol semnat de
Christian Sălcianu

Cristi este un scorpion convertit, pasionat de Biblie. ESTJ, a făcut militărie în liceu, dar și-a luat gradele în teologie și litere. Pastor în Dublin, se califică în servant leadership la locul de muncă. Scrie, aleargă. O iubește pe Claudia. Și pe Iris.

Vezi toate articolele
Ce părere ai?

Articol semnat de Christian Sălcianu