ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

Jacques Doukhan despre semnul fiarei

Trimite mai departe...

Teologul Jacques Doukhan privește profețiile Apocalipsei cu alți ochi. Și nu doar pentru că este un evreu convertit la creștinism, ci și pentru că are un doctorat în limbă și literatură ebraică și altul în exegeza Vechiului Testament. Apreciez în textul lui demersul sănătos (din punct de vedere hermeneutic) de a căuta semnificația semnului fiarei și a numărului 666 în Scriptură, și nu în spaimele paranoice care bântuie lumea de azi.

„Apocalipsa vorbește apoi despre un semn al acestei închinări care este pus pe mâna dreaptă sau pe frunte (vers. 16), imagine împrumutată din cartea Deuteronomul, unde semnul respectiv reprezintă loialitatea față de legea lui Dumnezeu: «Să le legi ca un semn de aducere-aminte la mâini și să-ți fie ca niște fruntarii între ochi» (Deuteronomul 6:8; cf. Exodul 13:9). Pentru evrei, un astfel de limbaj este extrem de semnificativ, din moment ce evocă obiceiul lor zilnic de a-și lega acele tefillin «filactere» la mână și la cap pentru a-și aduce aminte de supunerea lor deplină față de lege, supunere care implică atât faptele (mâna), cât și gândirea (fruntea).

Intenția fiarei care iese din pământ este cât se poate de clară. Vrea să forțeze întreaga lume să se supună legii fiarei care iese din mare, la fel cum Dumnezeu aștepta de la evrei o supunere deplină față de legea lui Moise – pe frunte și pe mână, altfel spus în gând și în faptă. Fiara care iese din pământ ajută astfel fiara care iese din mare să atingă statutul divin. Legea ei înlocuiește legea lui Dumnezeu în inimile și acțiunile oamenilor. «Semnul fiarei» este, prin urmare, mai mult decât un simplu tatuaj, din moment ce acționează ca un indiciu că legea fiarei care iese din mare este înscrisă adânc în inimile oamenilor și se manifestă prin acțiunile lor.

Numărul fiarei, de asemenea, trădează caracterul și vocația ei – 666. Este «un număr de om», explică Apocalipsa (13:18). Tradiția biblică asociază numărul 6 cu omul, din moment ce acesta a fost creat în a șasea zi. Numărul 6 simbolizează independența și mândria unei persoane care nu are nevoie de Dumnezeu. […] Tripla repetare a numărului 6 sugerează dorința făpturii create de a uzurpa rolul Creatorului. Într-adevăr, numărul 3 este numărul lui Dumnezeu. A repeta numărul omului de trei ori (666) înseamnă a-l ridica pe om la nivelul lui Dumnezeu, care este de trei ori sfânt (Isaia 6:3; Apocalipsa 4:8).”

(Jacques Doukhan, Enigmele Bibliei – cartea profetică Apocalipsa, Viață și Sănătate, București, 2013, pp. 122–123)

Cartea poate fi achiziționată de aici.


Trimite mai departe...
Articol semnat de
Cristinel Sava

Cristinel scrie, cântă și vânează (greșeli de exprimare). Are un doctorat în filologie și îi place să stea cu nasul în cărți și manuscrise vechi. Când nu face asta, este tată pentru Radu, Ioana și Maria și soț pentru Cristina, pe care o iubește încă din clasa a 9-a.

Vezi toate articolele
Ce părere ai?

1 comentariu
Articol semnat de Cristinel Sava