ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

Lecții esențiale pentru a supraviețui unei crize

Trimite mai departe...

Știi cum reacționezi la criză? Nu cum ai vrea, ci cum o faci efectiv… Cartea The Unthinkable who survives when disasters strike and why caută să identifice riscurile și cum ne putem crește șansele de supraviețuire în situații extreme: cutremur și alte dezastre, accidente, atacuri teroriste. Ține minte trei cuvinte, etapele prin care trecem când stăm față în față cu o criză (dezastru): negare, deliberare, decizie.

Amânarea

Amânarea, întârzierea, negarea situației de fapt este prima fază prin care trece o persoană în fața unui dezastru. Îi știi pe cei ce nu pleacă din casă în fața tornadei sau a inundațiilor? La 11 Septembrie 2001, în atacul asupra complexului World Trade Center, au fost unii cărora le-a luat și 45 de minute să iasă din birou și să părăsească clădirea. De ce întârziem? Negăm realitatea! E ocazia în care ne vedem îngenuncheați și negociem cu… ghinionul. 

Frica

Comportamentul în timp de criză e uneori inexplicabil și trebuie să înțelegem că un efect uluitor îl are frica. Emoțiile monopolizează resursele creierului. Cu cât ai mai mult timp de reacție, cu atât mai bună e reacția. Cel mai bun tratament împotriva stresului este antrenamentul repetat, realist, astfel încât reacția ta să fie una automată. De aceea simulările de incendiu sunt importante, oricât de banale și nerealiste ar părea.

Unghiul mort

În general supraestimăm reacția noastră la un dezastru – ne credem viteji. Uimitor, 90% dintre șoferi se cred mai atenți decât… majoritatea. Cel ce se crede stăpân pe sine le va spune celorlalți că dramatizează. Cei temători dar realiști vor spune că ceilalți se încumetă. În realitate, toți avem cel puțin un unghi mort. 

Spiritul de turmă

Te uiți în stânga, în dreapta… Ce fac ceilalți? Cei cu care intri în contact în timp de criză îți pot schimba dramatic șansele de supraviețuire. Profilul individual contează, dar, la fel de mult, contează grupul în care te regăsești la momentul acela. În situații de criză în general individul urmează grupul. Iar grupul urmează liderul – respectat, calm și credibil în decizii. De știut că în criză funcționează ierarhia, nu democrația.

Analitic sau intuitiv?

În fața crizei, unii își activează sistemul analitic, alții, pe cel intuitiv. Niciodată nu vei avea toate datele, așa că vei acționa și pe baza sentimentelor. Te uiți la știri? Mai bine citește știrile; creierul filtrează mai bine un text decât un val de imagini.

Respiră controlat

Autocontrolul este crucial. Dacă inima-ți bate între 115 și 145 de ori pe minut, ești în zona bună. La peste 145 bpm, reacțiile tale sunt stranii: vocea se schimbă, câmpul vizual se îngustează, auzul funcționează cu întreruperi. Respiră controlat – 4 secunde inspiri, 4 secunde îți ții respirația, 4 secunde expiri. Repeți. E dovedit! (nu din filme, ci de la trupe speciale).

Panica

Când apare panica? Trei sunt condițiile, în ordine: (1) când omul se simte prins în capcană și vede că (2) nu poate face nimic să iasă din ea, realizând că (3) e lipsit de orice potențial ajutor extern. Altfel spus, când vede moartea cu ochii. Panica se instalează când erorile sunt în serie. 

Paralizia

Este unul dintre cele mai comune comportamente într-o situație de viață și de moarte (știi animalul care stă „înghețat” în mijlocul drumului). Cum scapi? În primul rând și înainte de orice, să știi unde ești – unde e un exit, spre exemplu, dacă ești în avion. Al doilea este un bun leadership, care spune ce e de făcut. 

Eroismul

Gestul eroic în criză este un act irațional de generozitate, un har excepțional. Eroii vor spune că au făcut așa pentru că nu se putea nicicum altfel. Diferența dintre erou și spectator este că eroul crede că-și poate făuri destinul. Spectatorul crede că e predestinat. Tu ce crezi?

Concluzia

După orice criză îți dai seama că ceva se putea face mai bine. Întotdeauna. De ce nu am lua măsuri înainte?

Lecția de bază a cărții: dacă vrei să acționezi bine sub stres, să judeci limpede, să ai autocontrol, atunci antrenează-te înainte prin repetiție și simulări, prin informare și conștientizare a riscurilor. În vâltoarea evenimentelor nu mai ai timp de pregătiri. Toate se fac înainte. Astfel te poți transforma din victimă în salvator.


Trimite mai departe...
Articol semnat de
Christian Sălcianu

Cristi este un scorpion convertit, pasionat de Biblie. ESTJ, a făcut militărie în liceu, dar și-a luat gradele în teologie și litere. Pastor în Dublin, se califică în servant leadership la locul de muncă. Scrie, aleargă. O iubește pe Claudia. Și pe Iris.

Vezi toate articolele
Ce părere ai?

Articol semnat de Christian Sălcianu