ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

Muzica ridică și dă speranță. Interviu cu Luiza Spiridon

Trimite mai departe...

Luiza Spiridon, cunoscuta interpretă de muzică creștină, a acceptat provocarea mushtarilor de a răspunde la câteva întrebări despre activitatea sa muzicală, cu bune și cu rele.


Muzica creștină nu e bănoasă, ca pop-rockul sau alte genuri apreciate de publicul larg. De ce ai ales-o?

Încerc un scurt istoric pentru ca să înțelegeți mai bine alegerile pe care le-am făcut de-a lungul timpului. Părinții mei au fost cântăreți de muzică populară românească și doreau să înființeze o formație în care eu să cânt la vioară. Am studiat vioara timp de 4 ani… Între timp, părinții au început să frecventeze Biserica Adventistă, iar pe la sfârșitul clasei a VIII-a a trebuit să iau o decizie cu privire la genul muzical pe care aveam să-l studiez în liceu. Am ales muzica clasică deoarece simțeam că se apropie mai mult de muzica pe care începusem să o ascult la biserică. În facultate am mers pe același gen muzical.

Revenind la întrebare, pot spune că am ales să cânt muzică creștină deoarece este singura care îți poate vindeca sufletul atunci când este căzut și te poate apropia de Dumnezeu. Simt că muzica creștină te ajută să depășești stările de descurajare și agitația care te înconjoară în fiecare zi. Am ales muzica creștină pentru că pot fi alături de oameni atunci când Îl caută pe Dumnezeu.

Printre cei ce reacționează în social media față de tine și muzica ta am observat și hateri. Cum le răspunzi?

Sunt de părere că oamenii care îi atacă pe ceilalți, folosind uneori chiar și un vocabular nepotrivit, au o neîmplinire în viața lor. Nu sunt eu în măsură să-i judec și să le răspund. Calea pe care am ales-o când primesc reacții de la astfel de oameni este să îi ignor. Procedând așa, câștigă ambele părți.

Nu suntem în America, unde fiecare lucru costă. La noi, sunt mulți care cred că un interpret creștin „cântă pentru Domnul”, adică gratis. Ce provocări financiare ai tu ca interpretă de muzică religioasă, care trebuie să fugă de colo-colo cu boxe și cu toată aparatura necesară?

Din păcate, aceasta este mentalitatea în România. Cazul meu este unul fericit deoarece soțul meu susține financiar familia și activitatea muzicală pe care o desfășurăm.

Dacă vorbim despre investiții, cea mai mare investiție o reprezintă aparatura pentru sonorizare. În majoritatea locurilor unde merg să cânt trebuie să folosesc această aparatură. Uneori, câte ceva se strică… Chiar în timpul unui concert ni s-a ars mixerul audio din cauza instalației electrice a sălii unde cântam. Piesele deteriorate trebuie înlocuite. Apoi sunt și cheltuielile implicate de piesele pe care le cânt, costuri pentru compoziție, versuri și orchestrație. Din fericire, eu și soțul meu am reușit să ne facem propriul studio de înregistrări și nu mai este nevoie să le plătim altora pentru serviciul acesta.

În privința mentalității din România, dau doar un exemplu. Am primit mai multe mesaje în care eram mustrați din cauză că am activat reclamele pe YouTube pentru piesele muzicale încărcate de mine. Câștigurile din YouTube nu sunt mari și acoperă o parte din cheltuielile implicate de compoziție, versuri și orchestrație. Deci doar o parte, nu toate cheltuielile.

Spune-ne pe scurt despre una dintre cele mai emoționante reacții pe care le-ai primit de când cânți!

La finalul unui concert a venit la mine o doamnă și mi-a spus că își pierduse soțul cu puțin timp în urmă, iar muzica cântată de mine o ajutase să treacă mai ușor peste suferință.

De relativ puțină vreme ai devenit mămică. Ai un băiețel tare drăgălaș. Cum ți-a schimbat apariția lui cariera muzicală?

Pot spune că m-a maturizat apariția lui. De ceva timp am început să compun o parte din muzica pe care o cânt. Pe de altă parte, este destul de greu atunci când trebuie să înregistrez sau să filmez, deoarece trebuie să mai fie o persoană cu noi, care să stea cu el. Și totuși, în ciuda acestui lucru, dacă mă gândesc la activitatea on-line, anul acesta am realizat cele mai multe înregistrări și videoclipuri. Asta fiindcă am stat mai mult acasă din cauza pandemiei.

Ai planuri muzicale pentru viitorul apropiat, care se anunță cenușiu din cauza pandemiei de COVID-19?

Planurile pentru viitorul apropiat se leagă în special de activitatea on-line: videoclipuri, albume lansate pe platformele de streaming, transmisiuni live pe Facebook și YouTube. De asemenea, doresc să încep predarea unor lecții de canto on-line… Sunt mai multe activități pe care le-am planificat pentru perioada următoare.

Ce face muzica pentru cauza lui Hristos? Acel ceva ce nu s-ar putea face altfel decât prin muzică?

Cred că muzica ajunge foarte ușor la inima omului care dorește să-L cunoască pe Dumnezeu. Muzica te ridică atunci când ești căzut, te apropie de Dumnezeu și îți dă speranță.

Cu ce ai dori să plece ascultătorii de la concertele tale?

Mi-aș dori ca oamenii să simtă prezența lui Dumnezeu în timpul concertelor mele și ca mesajul melodiilor ascultate să-i însoțească mai mult timp, să nu aibă parte doar de o sensibilizare de moment.

O piesă pentru mushtar.ro? Ce piesă din repertoriul tău se potrivește cel mai bine cu ideea mushtarului, un bob ales care se poate transforma în ceva mare, spre slava lui Dumnezeu?

Cred că ar merge piesa Cântecul lui Petru. Se potrivește bine cu ideea aceasta. Este prima mea compoziție și are o însemnătate deosebită pentru mine.


Trimite mai departe...
Articol semnat de
Redacția
Vezi toate articolele
Ce părere ai?

Articol semnat de Redacția