ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

Manfred Spitzer: Influența negativă a rețelelor sociale on-line

Trimite mai departe...

Psihiatrul german Manfred Spitzer, o autoritate recunoscută în domeniul neuroștiințelor, a fost prezent în România, la începutul acestui an, pentru lansarea ediției în română a cărții sale Demența digitală. E recunoscut și pentru semnalele de alarmă trase cu privire la pericolele internetului și ale rețelelor sociale on-line, pericole care îi vizează mai ales pe copii și adolescenți, dovadă și fragmentul de mai jos.

„Rețelele sociale online satisfac nevoia fundamentală de contact cu oamenii. Petrecem mult timp pălăvrăgind și spunând povești despre toți oamenii pe care-i cunoaștem, despre prieteni și vecini, precum și despre personajele bogate, frumoase și puternice care ne sunt accesibile practic numai în mod virtual.

Dar cine crede că această nouă posibilitate de contact are doar efecte benefice se înșală. Anonimatul internetului provoacă scăderea autocontrolului și reducerea corespunzătoare a efortului de a menține un comportament social adecvat. Cine și-a dobândit deja competențele sociale pe căile obișnuite (offline, față în față) nu va suferi din cauza rețelelor sociale și se va folosi de telefon sau e-mail cu o anumită dezinvoltură. Dimpotrivă, cine n-a avut ocazia să-și dezvolte un comportament social și și-a creat, în copilărie și în tinerețe, o bună parte a contactelor sociale prin internet, adică trăiește în rețea, acela riscă să nu dobândească o competență socială adecvată. După cum am văzut, cele mai recente studii demonstrează că zonele cerebrale responsabile de comportamentul social nu se dezvoltă normal în acest caz. Consecințele sunt greu de anticipat, dar trebuie să ne dea de gândit. Tinerii știu din ce în ce mai puțin încotro să se îndrepte, ce pot face și ce vor. Pur și simplu n-au ocazia să se confrunte cu aceste probleme prin proiecte reale în lumea reală, prin contacte personale.

Internetul e plin de eșecuri sociale: de la pretenția de a fi un altul și înșelătorie până la comportamente de-a dreptul infracționale. În rețea se poate minți, hărțui, intimida, jefui, poți fi agresiv și poți calomnia fără limite. Nu-i de mirare că rețelele sociale fac ca tinerii să se simtă singuri și deprimați.”

 

(Manfred Spitzer, Demența digitală, Humanitas, 2020, pp. 112–113.)

Cartea poate fi cumpărată de aici.


Trimite mai departe...
Articol semnat de
Florin Bică

Florin scrie cărți pentru copii, dar și poezii, eseuri, articole etc. Citește mai atent, dar mai puțin ca altădată. E cinefil, mai degrabă în direcția lui Kurosawa și a neorealismului italian, decât spre universul Marvel. Pe pământ, cerul lui sunt Adelaida și Mihnea, fiul lor. În cer, pământul lui e Dumnezeu.

Vezi toate articolele
Ce părere ai?

Articol semnat de Florin Bică