ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

Minuni în temnițele comuniste

Trimite mai departe...

În anul 2017 se instituia în România ziua de 14 mai ca „Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste”. Între numele celor ce au suferit în temnițele comuniste se regăsește cel al lui Nicolae Steinhardt, condamnat în „lotul Noica-Pillat” la mulți ani de muncă silnică. 

A fost martorul multor minuni, despre care va mărturisi: „Minuni vor fi în cursul anilor de închisoare cu duiumul. Cine a trecut prin închisoare nu numai că nu se îndoiește de minuni, ci se miră că nu sunt recunoscute de toată lumea ca lucrul cel mai normal.” Între acestea, prilejul fiind dat de propria-i eliberare în 1964, Steinhardt rememorează (extras din Jurnalul Fericirii).

Gherla (Zarca), 2 august 1964

În mica celulă de la Zarcă, singur, îngenunchez și fac un bilanț. Am intrat în închisoare orb (cu vagi străfulgerări de lumină, dar nu asupra realității, ci interioare, străfulgerări autogene ale beznei, care despică întunericul fără a-l risipi) și ies cu ochii deschiși; am intrat răsfățat, răzgâiat, ies vindecat de fasoane, nazuri, ifose; am intrat nemulțumit, ies cunoscând fericirea; am intrat nervos, supărăcios, sensibil la fleacuri, ies nepăsător; soarele și viața îmi spuneau puțin, acum știu să gust felioara de pâine cât de mică; ies admirând mai presus de orice curajul, demnitatea, onoarea, eroismul; ies împăcat: cu ce cei cărora le-am greșit, cu prietenii, cu dușmanii mei, ba și cu mine însumi.

Stau deci în genunchi și mulțumesc lui Hristos Dumnezeu și-i făgăduiesc…


Trimite mai departe...
Articol semnat de
Christian Sălcianu

Cristi este un scorpion convertit, pasionat de Biblie. ESTJ, a făcut militărie în liceu, dar și-a luat gradele în teologie și litere. Pastor în Dublin, se califică în servant leadership la locul de muncă. Scrie, aleargă. O iubește pe Claudia. Și pe Iris.

Vezi toate articolele
Ce părere ai?

Articol semnat de Christian Sălcianu