ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

Nemurirea sufletului sau învierea morților?

Trimite mai departe...

Că teza lui Oscar Cullman din cartea Nemurirea sufletului sau învierea morților? a stârnit reacții vehemente, nu doar din partea publicului larg, ci și dinspre colegii săi teologi, a spus-o chiar el. Credința că omul are un suflet nemuritor e larg răspândită. Să o contrazică a fost un act de mare curaj. Și este la fel și astăzi, când oricine poate găsi pe YouTube instrucțiuni despre cum să-ți pregătească o bombă.  

Eseul lui Cullman (publicat în 1958) pornește de la o teză enunțată din start – sufletul nemuritor e o idee a filozofilor greci, pe când primii creștini nu credeau în așa ceva, ei având de fapt speranța unei învieri a trupului.

Teologul elvețian compară moartea lui Socrate cu cea a lui Isus și evidențiază atitudinile lor diferite. Socrate abia așteaptă moartea, considerând-o eliberatoarea sufletului său nemuritor din carcasa inutilă a trupului. Isus, din contră, e tulburat de apropierea morții, iar atitudinea Lui arată, în opinia autorului, că moartea nu e urmată de un zbor lin, la clasa I, către culcușul de Sus.

Cullman introduce în textul lui elemente de antropologie, se referă la terminologia comună folosită de primii creștini și de filozofii greci (arătând că înțelesul anumitor termeni diferea de la unii la alții, fapt ce a creat confuzii grave), insistă pe ideea de înviere a trupului la Sfârșit (adică la a doua venire a lui Isus) și lasă oarecum în coadă de pește conceptul de „stare intermediară” (adică starea omului după ce a murit, dar înainte de a fi înviat la Sfârșitul amintit).

Eseul acesta poate fi punctul de plecare pentru o cercetare mai amplă despre ce se întâmplă cu omul după moarte. Dacă se întâmplă…

Ediția în limba română, tradusă de Monica Medeleanu, a apărut la editura Herald și poate fi achiziționată de aici.


Trimite mai departe...
Articol semnat de
Florin Bică

Florin scrie cărți pentru copii, dar și poezii, eseuri, articole etc. Citește mai atent, dar mai puțin ca altădată. E cinefil, mai degrabă în direcția lui Kurosawa și a neorealismului italian, decât spre universul Marvel. Pe pământ, cerul lui sunt Adelaida și Mihnea, fiul lor. În cer, pământul lui e Dumnezeu.

Vezi toate articolele
Ce părere ai?

Articol semnat de Florin Bică