ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

Numărat printre cei zece – Andrei Pleșu despre salvarea Sodomei

Trimite mai departe...

Pentru mulți oameni, Sodoma și Gomora înseamnă doar gay. Și, bineînțeles, pedeapsa Domnului peste urâciunile de acolo (că erau mai multe). Citim mereu condamnator și uităm că Avraam a pledat pentru salvarea cetății. Ea n-a putut fi salvată nu pentru că erau prea mulți nelegiuiți acolo. Ci pentru că nu s-a găsit în ea o rămășiță de oameni buni, câteva boabe alese, ca de mushtar. Despre acest paradox scrie Andrei Pleșu în capitolul „Scurt acces de optimism” al cărții Despre frumusețea uitată a vieții.

„S-ar putea spune, pe scurt, că lumea stă într-o tolerabilă cumpănă. Relele ei nu prevalează semnificativ asupra părților ei bune. […] Cât va mai dura însă această cumpănă? Și ce e de făcut pentru a întreține statica ei precară?

E o întrebare veche, întrebarea lui Avraam către Dumnezeu, înaintea condamnării Sodomei. Care trebuie să fie, înăuntrul unei comunități, proporția dintre bine și rău, astfel încât comunitatea cu pricina să fie «iertată», ocolită de pedeapsa ultimă? Câți dintre locuitorii unei cetăți trebuie să fie mai buni, pentru ca răul din ea să nu ducă la dezastru? Măcar zece, sună răspunsul Domnului, după intermedierea patetică a lui Avraam. Zece. Adică foarte puțini. Nu se cere ca binele să fie majoritar, nici în ființa colectivă a planetei, nici în viața individului izolat. Se cere doar ca binele să existe, să fie identificabil, fie și într-un dozaj minimal. Dacă e prezent, lucrează homeopatic, ca drojdia în alcătuirea aluatului. Lumea poate fi, deci, salvată, dacă drojdia rețetei ei originare se păstrează, dacă fiecare din locuitorii ei se va strădui să fie numărat printre «cei zece».”

(Andrei Pleșu, Despre frumusețea uitată a vieții, ed. a II-a, Humanitas, 2014, pp. 69-70.)

Cartea poate fi achiziționată de aici.


Trimite mai departe...
Articol semnat de
Christian Sălcianu

Cristi este un scorpion convertit, pasionat de Biblie. ESTJ, a făcut militărie în liceu, dar și-a luat gradele în teologie și litere. Pastor în Dublin, se califică în servant leadership la locul de muncă. Scrie, aleargă. O iubește pe Claudia. Și pe Iris.

Vezi toate articolele
Ce părere ai?

Articol semnat de Christian Sălcianu