ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

Oh, nesuferiților, ce să mă fac cu voi?

Trimite mai departe...

Pășești pentru prima oară într-un loc de muncă sau la facultate. Inevitabil, cauți fețele prietenoase. De obicei, sunt cele care îți zâmbesc, iar unii dintre purtătorii lor se apropie și îți urează bun venit. Dar apoi dai nas în nas și cu… „ăia”. 

„Ăia” ale căror priviri te cântăresc suspicioase. Rezultă, în urma „scanării”, că nu ești o ființă demnă de atenția lor. Parcă ar avea un cârlig înfipt în nări, de care un păpușar nevăzut trage mereu în sus. Uneori, aceștia îți aruncă și replici acide din senin. Te înspăimântă gândul că îți vei petrece anii următori cu „ăia” în preajmă.

Ce faci: dai bir cu fugiții sau te înarmezi?

Uite o serie de opțiuni în ordine încreștinătoare (de la cea mai ne spre cea mai creștină):

  • poți căuta oameni dispuși să-i bârfească pe „ăia” și să li te alături;
  • poți riposta printr-o ceartă cu ei la prima ocazie, deși știi și tu că nu-i elegant;
  • îi poți ignora, dar simți un bolovan în stomac;
  • le poți zâmbi politicos, în timp ce, în mintea ta, boxezi aprig cu ei în ring;
  • poți încerca să te împrietenești cu ei (poate că se vor dovedi oameni de treabă).

Ultima variantă poate părea cea mai epuizantă, dar, pe termen lung, este cea care oferă cele mai multe împliniri.

Se uită urât la tine? Le zâmbești călduros. Observi că au nevoie de ceva? Încerci să le vii în întâmpinare cu o soluție. Îți aruncă o replică explozivă? Nu bubui ca o petardă în urechile lor, ci cauți împăciuitor un punct comun pentru a le arăta că ești de acord, măcar parțial, cu afirmațiile lor.

Demonstrează-te om! Privește la ce a făcut cândva alt Om – Fiul Omului. Iată cum era anunțat premergător Isus Hristos: „El nu va striga, nu-Și va ridica glasul și nu-l va face să se audă pe ulițe” (Isaia 42:2).

Sunt mari șanse ca „ăia” să-și fi pus bariera inițială pentru a se proteja de necunoscut. Necunoscutul poate fi adesea înfricoșător. Iar necunoscutul lor, momentan, ești tu. Dar, dacă le arăți că nu au de ce se teme, îi câștigi. Să nu te mire când îi vei vedea renunțând cu bucurie la masca poamei acre.

Soluția cu astfel de oameni nu este prefăcătoria, pentru că funcționează doar până la un moment dat. Scriptura ne dă cea mai provocatoare soluție: „Iubiți pe vrăjmașii voștri, binecuvântați pe cei ce vă blestemă, faceți bine celor ce vă urăsc și rugați-vă pentru cei ce vă asupresc și vă prigonesc” (Matei 5:44). Cu alte cuvinte: nu fi doar politicos, ci fii atent în mod autentic la nevoile celor care nu te suportă!

Pentru o vreme, te poți simți epuizat. Poate că oferi petale și primești, în schimb, doar spini. Dar efortul împrietenirii este infinit mai mic decât efortul constant de a gestiona un conflict tacit.

Încă aștepți ca ei să se schimbe primii? „Când sunt plăcute Domnului căile cuiva, îi face prieteni chiar și pe vrăjmașii lui” (Proverbele 16:7). Vezi? Lucrurile nu se schimbă în bine așteptând ca îmbunătățirea să pornească de la „ăia”, ci de la căile tale.


Karina Ludu și-a petrecut jumătate de viață în Italia, dar parfumul țării natale i-a părut mai îmbietor, mai dulce. Așa că a revenit pe plaiurile mioritice, a petrecut un an la școala misionară de la Herghelia, a studiat canto și pedagogie muzicală la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” (extensia Piatra Neamț), iar de doi ani s-a cufundat în studiul serios al teologiei la Universitatea Adventus. Pasionată de scris, și-a încercat puterile întâi în limba lui Dante, dar, în anii recenți, a muncit din greu ca gândurile ei să sune din ce în ce mai bine și-n graiul lui Eminescu.


Trimite mai departe...
Articol semnat de
Autor invitat
Vezi toate articolele
Ce părere ai?

Articol semnat de Autor invitat