ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

Oscar Cullman despre credința în înviere

+4

Am mai scris despre eseul lui Cullman, în care acesta contrazice una dintre cele mai populare credințe – nemurirea sufletului. Rețin aici câteva gânduri ale teologului despre valoarea învierii, mai ales când aceasta vine ca antiteză a morții depline a omului, fără ca vreo entitate să supraviețuiască trupului.

„Credința în nemurirea sufletului nu este credința într-un eveniment revoluționar. De fapt, nemurirea nu este decât o afirmație negativă: sufletul nu moare, ci pur și simplu continuă să trăiască. Învierea este o afirmație pozitivă: omul ca întreg, care a murit cu adevărat, este rechemat la viață printr-un nou act de creație de către Dumnezeu. S-a întâmplat ceva – o minune a creației! Pentru că și înainte s-a întâmplat ceva, ceva înfricoșător: viața creată de Dumnezeu a fost distrusă.

Moartea în sine nu este frumoasă, nici chiar cea a lui Isus. Moartea dinaintea Paștelui este în realitate capul Morții înconjurat de duhoarea stricăciunii. Iar moartea lui Isus este la fel de respingătoare cum marele pictor Grünewald a pictat-o în Evul Mediu. Dar exact din acest motiv același pictor a înțeles cum să picteze, laolaltă cu ea, într-un mod incomparabil, marea biruință, Învierea lui Hristos: Hristos în noul trup, Învierea trupului. Cine pictează o moarte frumoasă nu poate picta o înviere.”

(Oscar Cullman, Nemurirea sufletului sau învierea morților?, Herald, 2007, pp. 45–46.)

Cartea poate fi achiziționată de aici.

+4
Distribuie
Articol semnat de
Florin Bică

Florin scrie cărți pentru copii, dar și poezii, eseuri, articole etc. Citește mai atent, dar mai puțin ca altădată. E cinefil, mai degrabă în direcția lui Kurosawa și a neorealismului italian, decât spre universul Marvel. Pe pământ, cerul lui sunt Adelaida și Mihnea, fiul lor. În cer, pământul lui e Dumnezeu.

Vezi toate articolele
Ce părere ai?

1 comentariu
Articol semnat de Florin Bică