ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

Pacea Lui și războaiele noastre

Trimite mai departe...

Hristos a venit să aducă pacea și războiul. E un paradox pe care îl găsim în evanghelii, Hristos zicând: „Vă las pacea, vă dau pacea Mea” (Ioan 14:27), dar și: „Să nu credeți că am venit s-aduc pacea pe pământ; n-am venit să aduc pacea, ci sabia” (Matei 10:34). Contradicție? Să vedem!

Recent, Rusia a invadat militar Ucraina. O invazie brutală, soldată cu mii de morți între civili, chiar cu victime printre copii. Papa Francisc a vorbit despre „râurile de sânge” care curg acolo și i-a spus păcatului pe nume – „război”. Firește, s-au ridicat multe (și, de fapt, aceleași) întrebări: Unde e Dumnezeu? De ce nu intervine? Cum trebuie să reacționăm noi, creștinii?

Generația noastră se obișnuise cu ideea că nu vor mai exista astfel de războaie. Cel puțin, nu atât de aproape. Și cu siguranță nu pe pământul european. O spuneau chiar liderii politici. Sunt puține luni de când premierul britanic afirma că luptele cu tancuri sunt un „concept învechit”, depășit. S-a înșelat.

Ne-am înșelat.

Lumea a avut parte de războaie din timpuri străvechi. Scăpați din Egipt, evreii au purtat războaie și au ocupat Țara Promisă nimicind popoare. Apoi au continuat să se lupte cu vecinii lor. Au avut și războaie civile. Au câștigat și au pierdut războaie. „Veți auzi de războaie și vești de războaie”, a spus Hristos (Matei 24:6). Războaiele ne vor însoți permanent sub soare, până în ultima zi a lumii, după cum găsim scris în Apocalipsa, când toți păcătoșii se vor strânge pentru „războiul zilei celei mari” (16:14).

Citește profeția din Daniel 2 (sau 7, 8, 10, 11)! E despre imperii – babilonian, persan, grec… Știi vreunul care să se fi ridicat, sau care să se fi prăbușit, altfel decât prin vărsare de sânge? Toate războaiele mileniilor, toate măcelurile, toate atrocitățile vin însă din aceeași sursă. Izvorăsc din același război. Din Primul Război. Încă o dată din Apocalipsa (12:7-9):

„Și în cer s-a făcut un război. Mihail și îngerii lui s-au luptat cu balaurul. […] Și balaurul […], numit diavolul și Satana, […] a fost aruncat pe pământ.”

De-atunci, au tot fost războaie. Orice război despre care ai citit sau auzit vreodată se trage din acel prim conflict. Din războiul declanșat de propagandistul mincinos Satana împotriva lui Dumnezeu. Din „operațiunea specială” pe care a început-o pe pământ. Obuzele păcatului au lovit din plin în natura umană. Și totuși, Dumnezeu ne-a ajutat, punând în noi „vrăjmășia” față de rău (Geneza 3:15), dorința de a vedea binele biruitor.

Războiul este unul fără tancuri, fără drone, fără butoane nucleare. Dar sângeros. Cel mai sângeros. Căci toate râurile de sânge care au curs vreodată pe planeta asta în el și-au avut izvorul. Iar balaurul va face război cu toți cei ce „țin mărturia lui Isus” (Apocalipsa 12:17). Căci Isus nu a venit să pună capăt războaielor noastre, ci să pună capăt Războiului. Nu a venit să aducă eliberarea de „romani” (oricare ar fi ei), ci de păcat. După cum stă scris: „Fiul lui Dumnezeu S-a arătat ca să nimicească lucrările diavolului” (1 Ioan 3:8).

_____

Păcile noastre sunt false, temporare, străvezii. Întemeiate pe capacități nucleare și armate. Și pe acorduri care, adeseori, sunt încălcate de putini efemeri.

Hristos, în schimb, aduce pacea Lui. Și nu ne-o dă „cum o dă lumea”. Hristos nu calcă cu bocancul pe suflete, căci a murit pentru ele. Sabia Lui nu-i sabia lui Petru – „[b]agă-ți sabia în teacă”, i-a spus autoritar Isus (Ioan 18:11). Sabia Lui este Cuvântul, care „judecă simțirile și gândurile inimii” (Evrei 4:12). Și astfel dă… pacea Lui (care ne cercetează, ne împarte în pro și contra în funcție de ceea ce găsește în sufletul și în mintea noastră). O pace semnată prin credință. O pace care umple inima.

Căci din inimă ies războaiele lumii. Și tot acolo (poate) începe Împărăția.

La sfârșit, va veni un alt imperiu. Ultimul din toate profețiile. Imperiul lui Hristos, în care nu vor mai fi lacrimi, suferință și moarte.

Războaiele noastre vor fi pierdut atunci, definitiv, războiul cu pacea Lui.


Trimite mai departe...
Articol semnat de
Redacția
Vezi toate articolele
Ce părere ai?

Articol semnat de Redacția