ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

Petru Creția despre credință

Trimite mai departe...

Cartea Luminile și umbrele sufletului este un mic manual de îmbunătățire a propriei persoane, a caracterului. Eseurile morale ale lui Petru Creția pun în lumină atitudini și comportamente care fac omul frumos sau, dimpotrivă, îl urâțesc. În plus, oferă argumentele pentru a convinge cititorul să aleagă Frumosul ca mod de a fi și de a trăi. Fragmentele de mai jos sunt din eseul intitulat „Despre credință”.

Credința este un asentiment sau o adeziune totală, neclintită și necondiționată a sufletului la o realitate ultimă care nu poate fi supusă cenzurii intelectului sau, în alți termeni, la un adevăr indemonstrabil. Oricâte pretenții la demonstrabilitate ar avea un crez, el rămâne, și așa și trebuie, în afara logosului. Ceea ce nu înseamnă că nu poate fi comunicat în termeni conceptuali și oferit meditației. Sau că nu este, îndeobște, rezultatul unei revelații. Dar în credință discursul este rostit în vederea comuniunii, nu în aceea a comunicării reductibile la o structură logică.”

„Credința este o pornire fierbinte a sufletului și răspunde unei nevoi foarte adânci a naturii noastre. Să ne înțelegem bine: dacă ar fi să credem numai în ceea ce este riguros demonstrabil, ar mai rămâne puține lucruri în care să credem. Iar acelea nu ne-ar ține de cald, nu ne-ar însufleți, nu ne-ar ajuta să trăim și să murim. Simțim nevoia să credem în ceva care, pe de o parte, să pună puțină ordine în haosul vieților noastre și al istoriei și, pe de alta, să-i dea individului un rost care să-l includă într-un sens atotcuprinzător, eventual să-i făgăduiască iubire, iertare, mântuire, înviere.”

(Petru Creția, Luminile și umbrele sufletului, Humanitas, 2011, pp. 143, 145.)

Cartea poate fi achiziționată de aici.


Trimite mai departe...
Articol semnat de
Florin Bică

Florin scrie cărți pentru copii, dar și poezii, eseuri, articole etc. Citește mai atent, dar mai puțin ca altădată. E cinefil, mai degrabă în direcția lui Kurosawa și a neorealismului italian, decât spre universul Marvel. Pe pământ, cerul lui sunt Adelaida și Mihnea, fiul lor. În cer, pământul lui e Dumnezeu.

Vezi toate articolele
Ce părere ai?

Articol semnat de Florin Bică