ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

Pilda samariteanului plin de milă

Trimite mai departe...

Există o Zi Internațională a Asistenței Umanitare (celebrată în data de 19 august). În contextul pandemiei de COVID-19, compasiunea și slujirea dezinteresată a oamenilor nevoiași sunt mai necesare și mai importante ca oricând. Să-L lăsăm pe Isus Hristos să ne aducă aminte care este definiția „semenului” printr-una dintre cele mai cunoscute pilde ale Sale: pilda samariteanului plin de milă. Traducerea de mai jos este din versiunea engleză The Message a Bibliei.

Un teolog s-a ridicat cu o întrebare ca să-L pună la probă pe Isus:

— Învățătorule, ce am de făcut ca să primesc viața veșnică?

El i-a răspuns:

— Ce scrie în Legea lui Dumnezeu? Tu cum o interpretezi?

Teologul I-a spus:

— Să Îl iubești pe Domnul, Dumnezeul tău, cu toată pasiunea, cu rugăciune, cu fiecare nerv și cu o minte luminată – și să-ți iubești semenul la fel cum te iubești pe tine însuți.

— Un răspuns de nota zece! a replicat Isus. Fă cum ai zis, și vei avea viața veșnică!

Căutând să despice firu-n patru, teologul a întrebat iar:

— Bine, și ce să înțeleg eu prin „semen”?

Ca să-i răspundă, Isus a povestit o întâmplare.

— Odată, un bărbat călătorea de la Ierusalim la Ierihon. Pe drum a fost atacat de bandiți. Aceștia i-au luat hainele, l-au bătut și l-au lăsat acolo cu un picior în groapă. Din fericire, pe drumul acela tocmai cobora un preot, dar când acesta l-a observat, a trecut pe partea cealaltă a drumului. Apoi și-a făcut apariția un slujitor al templului, tot credincios; și el l-a evitat pe bărbatul rănit. Un străin din Samaria care călătorea pe drumul acela a venit la el. Când a văzut în ce hal era bărbatul, l-a durut sufletul de el. I-a dat primul ajutor, dezinfectându-i și bandajându-i rănile. Apoi l-a urcat pe măgarul lui, l-a dus la un han și l-a instalat acolo confortabil. Dimineața următoare, a scos două monede de argint și i le-a dat hangiului, zicând: „Să ai mare grijă de el! Dacă vei cheltui mai mult de-atât, trece-mă în catastif – o să-ți dau banii la întoarcere.” Tu ce crezi? Care dintre cei trei a fost semenul bărbatului atacat de bandiți?

— Cel care l-a tratat cu bunăvoință, a răspuns teologul.

Isus i-a spus:

— Atunci, du-te și fă la fel!


Trimite mai departe...
Articol semnat de
Redacția
Vezi toate articolele
Ce părere ai?

Articol semnat de Redacția