ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

Poate Dumnezeu să facă o piatră pe care să nu o poată ridica?

Trimite mai departe...

Au fost unii și pe vremea lui Isus care au crezut că L-au „prins” cu astfel de sofisme. Odată, niște saduchei, care nu credeau în înviere, L-au testat pe Isus cu următoarea situație ipotetică despre înviere: erau șapte frați; primul s-a însurat, dar a murit fără să aibă copii. Pe baza legii leviratului (Deuteronomul 25:5,6), următorul frate a luat-o de soție pe văduvă pentru a-i ridica urmași fratelui său. Dar a murit și el fără să lase urmași. Și tot așa până la al șaptelea. Întrebarea rostită de saduchei cu rânjetul pe buze era: „La înviere, nevasta căruia din cei șapte va fi ea? Fiindcă toți au avut-o de nevastă” (Matei 22:28). Cu alte cuvinte: „Bam! Șah mat! Să te vedem pe unde scoți cămașa.”

Observă paralelismul cu situația de față: în ambele situații, cineva care nu crede într-un concept încearcă să își „încuie” interlocutorul cu o întrebare despre conceptul respectiv tocmai pentru a demonstra că acel concept este absurd.

Isus le-a dat saducheilor un răspuns la care mintea lor îngustă omenească nu ar fi putut să se gândească deoarece el ține de o realitate la care noi, oamenii, nu avem acces: „La înviere, nici nu se vor însura, nici nu se vor mărita, ci vor fi ca îngerii lui Dumnezeu în cer” (Matei 22:31). Mi-i și imaginez pe saduchei rămași cu gura căscată! Și le-a și spus-o verde-n față: „Vă rătăciți! Pentru că nu cunoașteți nici Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu” (Matei 22:29).

Răspunsul lui Isus ne arată un lucru: că pe Dumnezeu nu Îl poți cuprinde în concepte omenești. Sunt realități care „la mintea omului nu s-au suit”, cum spune Pavel (1 Corinteni 2:9). Putem noi înțelege infinitul în spațiu și timp? Ne putem închipui oare ce înseamnă să exiști din veșnicie, să nu ai început? Mintea se blochează.

Însă, ca să dau un răspuns acestei întrebări (cunoscută ca paradoxul omnipotenței), aș zice în felul următor:

Dumnezeu nu este caracterizat doar de omnipotență, ci și de omnisciență, dragoste, adevăr și logică (El este logosul, de la care derivă cuvântul „logică”). Așadar, Dumnezeu nu poate face ceva care Îi contrazice natura: nu poate să mintă, să facă rău, să creeze o ecuație pe care nu o poate rezolva și, da, nu poate să facă lucruri imposibile logic (cum ar fi ca trecutul să nu fi existat). Aceasta nu înseamnă că nu este omnipotent, ci că este consecvent cu natura Sa. Și, de asemenea, că în sistemul nostru de referință nu avem puterea să-I înțelegem puterea. Și ne rătăcim!

PS: Ca să te încui și mai mult (sau să te descui), poate Dumnezeu, care este viață fără început și fără sfârșit, să moară? Și totuși a murit! De paradoxul acesta al iubirii nu se împiedică nimeni?Trimite mai departe...
Articol semnat de
Cristinel Sava

Cristinel scrie, cântă și vânează (greșeli de exprimare). Are un doctorat în filologie și îi place să stea cu nasul în cărți și manuscrise vechi. Când nu face asta, este tată pentru Radu, Ioana și Maria și soț pentru Cristina, pe care o iubește încă din clasa a 9-a.

Vezi toate articolele
Ce părere ai?

1 comentariu
Articol semnat de Cristinel Sava