ÎMPĂRĂȚIA ÎNTR-O SĂMÂNȚĂ

„Pot totul în Hristos, care mă întărește!”

Trimite mai departe...

Mare adevăr! Sau mare amăgire? Citatul biblic este cunoscut, dat fiind că mulți îl distribuie pe platformele de social media. Din păcate e rupt din context și, astfel, în ciuda faptului că sună bine, își pierde adevăratul miez. Răzbate în lume ca un „citat motivațional”, frumos de share-uit, dar greu de crezut din adâncul inimii, mai ales când vezi că… nu poți. Dacă ești printre cei ce „nu pot” (welcome to the club!), hai să vezi versetul și altfel.

Cuvintele îi aparțin apostolului Pavel, care le-a scris filipenilor pe când era prizonier la Roma. Lanțurile nu-l aduseseră totuși la depresie sau necredință. Contextul versetului este unul de mulțumire, bătrânul misionar recunoscând că filipenii l-au ajutat atunci când a fost într-o criză financiară. Mărturisindu-și filozofia de viață în fața oricăror situații-limită, Pavel explica:

„M-am deprins să fiu mulțumit cu starea în care mă găsesc. Știu să trăiesc smerit și știu să trăiesc în belșug. În totul și pretutindeni m-am deprins să fiu sătul și flămând, să fiu în belșug și să fiu în lipsă. Pot totul în Hristos, care mă întărește. Dar bine ați făcut că ați luat parte la strâmtorarea mea. […] Căci mi-ați trimis în Tesalonic, o dată și chiar de două ori, ceva pentru nevoile mele.” (Filipeni 4:11-14,16)

Așa a fost scris. Dar când un creștin pune pe Facebook „pot totul”, pare un fel de Superman. Cei din jurul lui așteaptă să-l vadă cum, în sfârșit, poate să nu mai păcătuiască – fie cu vorba, fie cu gândul, mâniindu-se ori… Sau cum poate să nu mai fie dator, să se țină de promisiuni, să fie așa cum ar trebui. Poți să nu te mai lauzi? Să taci, să te abții?

Recunosc, e posibil ca omul să spună cuvintele pauline ca o încurajare de sine, visând sincer la o resetare a lucrurilor din viața lui. Și nu e rău. Dacă e cinstit, va sublinia că poate doar „în Hristos”, recunoscând sursa superputerii. 

Însă nu despre ruperea lanțurilor e vorba în faimosul citat; Pavel n-a reușit asta! Nici despre cucerirea celor mai înalte piscuri. El, apostolul, nu căuta puterea de a urca, ci recunoaștea nevoia după puterea de a coborî. Textul nu are în vedere puterea de a face ceva, ci puterea de a nu face.

Pavel scria despre puterea de a răbda când n-ai puterea să mai faci nimic altceva.

Evident, pasajul vorbește despre o strâmtorare financiară. Pavel știa să trăiască și cu portofelul doldora, dar și cu contul pe minus; și fără griji pentru ziua de mâine, dar și „de azi pe mâine”. Concret, el putea trăi și putea fi același om și când avea, și când n-avea. 

Când avem, cu toții putem. Nu-i mare inginerie. Tensiunea apare când nu avem. Și când credem că, dacă n-avem, atunci nu putem. Când nu mai avem prieteni, nici sănătate, nici prea multă speranță… Aici intervine credința apostolului. Nu neapărat o credință în minuni, ci o credință manifestată chiar și când nu sunt minuni. 

Pavel poate să rabde. Și poate să o facă în Hristos, singurul care îi poate da tăria aceasta. Textul de pus pe Facebook ar trebui să fie: „Pot să rabd totul în Hristos, care mă întărește.”


Trimite mai departe...
Articol semnat de
Christian Sălcianu

Cristi este un scorpion convertit, pasionat de Biblie. ESTJ, a făcut militărie în liceu, dar și-a luat gradele în teologie și litere. Pastor în Dublin, se califică în servant leadership la locul de muncă. Scrie, aleargă. O iubește pe Claudia. Și pe Iris.

Vezi toate articolele
Ce părere ai?

2 comentarii
  • Ce-mi place că după versetul 13, urmează 14 care pune alt accent, fără să-l diminueze pe cel despre care vorbești aici: „Bine ați făcut că ați luat parte la strâmtoarea mea.”
    Atât de adesea uităm să fim parte a strâmtorării altora. Și, nu-i de mirare. Nu e simplu deloc. E o povară în plus și nimănui nu-i trebuie poveri.
    Poate, dacă ne-am gândi că astfel suntem mâinile Lui care vindecă, am schimba perspectiva…
    Că azi, mai mult decât oameni cu citate motivaționale, avem, pur și simplu, nevoie de Oameni!

  • Se poate interpreta și că Pavel trimite problema materială în planul secund, pentru că ceea ce vede esențial este ceea ce poate în Hristos. Entuziasmul cu care declară “Pot totul în Hristos” ridică preocupările spirituale deasupra celor materiale.

Articol semnat de Christian Sălcianu